Ble Spidegawd utsatt for sensur?

Foto: www.torstengeyer.com

Foto: www.torstengeyer.com

Ruzt-favorittene Spidergawd ble bedt om å dempe lydnivået i forkant av en skolekonsert for elever ved Orkdal vidaregåande skole mandag 3. november, melder avisa Sør-Trøndelag. Kulturlederen i kommunen, Arne Fagerholt var tilstede under lydprøvene, men fikk så vondt i ørene at han bad bandet om å skru ned lydnivået flere hakk, noe Per Borten, Kenneth Kapstad, Bent Sæter og Rolf Martin Snustad motsatte seg kraftig. Avisa har snakket med trommis Kapstad som selv har vært elev ved skolen, og han er selvfølgelig rasende: –  Er vi i 1960? Skal vi ikke spille rock lenger? Er det ikke toleransen for rock’n roll på kulturscenen i Orkdal, Fagerholt? sier han til avisa. Kulturlederen responderer med at de  må forholde seg til det som er forsvarlig. – Det er stor forskjell på lydnivået på en rockekonsert på en åpen stadion og i et lukket rom, svarer han. Resultatet av diskusjonen ble at elevene ble informert om at det var høy lyd, og at de som ønsket det kunne gå dersom de syntes det ble for høyt. I følge Fagerholt gikk flesteparten av elevene ut i løpet av konserten. Kenneth Kapstad sier til avisa Sør-Trøndelag: – Kun den harde kjerne satt igjen. Men sånn er det: Elevene vil heller sitte i gangen med mobilene sine enn å høre musikk.

ILLSINT trommis! www.torstengeyer.com

ILLSINT trommis! www.torstengeyer.com

Orkdal Kulturhus - sett utenfra

Orkdal Kulturhus – sett utenfra

Påfølgende dag holdt bandet skolekonsert på Røros, uten den store dramatikken. Produsenten for skolekonsertene i fylkeskommunen hadde dog tatt noen forholdsregler og delte ut ørepropper til sarte ungdomsører som er mest vant til Justin Biebers hviskende svisker.

Spidergawd ønsker nå å legge denne saken død, men da Ruzt truet vokalist/gitarist Per Borten med å avskrive ham med en «ingen kommentar»-kommentar, fikk vi denne uttalelsen på epost:

– Over alt treffer man av og til byråkrater med forvokste egoer. Det er en lett gjenkjennelig situasjon.  Denne Fagerholt-typen er på ingen måte, under noen omstendigheter, kompetent til å uttale seg. Vi ønsker bare å gjøre jobben vår i et prosjekt som i utgangspunktet var litt spenstig. Men, som vi er sikre på blir en positiv greie. Om denne danselæreren ønsker å lage mer storm i dette bittelille shot-glasset, så får han gjøre det alene. Vi forholder oss til EUs standarder for lydnivå.

M.v.h.

Per Borten

Orkdal Vidaregåande Skole - Hvor artikkelforfatteren lærte seg å rulle røyk

Orkdal Vidaregåande Skole – Hvor artikkelforfatteren lærte seg å rulle røyk

Ruzt sendte en forespørsel til kulturleder Arne Fagerholt om han kunne tenke seg å svare på noen spørsmål, noe han sa ja til, men da han hadde mottatt spørsmålene fra undertegnede, fikk pipen en annen låt. – Jeg er usikker på om en besvarelse i ditt forum vil være hensiktsmessig. Saken er grundig belyst i avisene, skriver Fagerholt i en epost til Ruzt. Problemet er bare det at de spørsmålene som Ruzt sendte til Fagerholt ikke er belyst i media: Dersom kunsten ikke kan få utøves på sine egne premisser, blir ikke det en form for sensur? Kan det tenkes at ungdommene benyttet sjansen til å få «fri», istedenfor å oppleve kultur som de helt sikkert ikke ville oppsøkt frivillig? Kan kulturlederens personlige preferanser ha spilt en rolle i avgjørelsen? Disse spørsmålene ville Arne altså ikke svare på, men på mitt siste spørsmål, om hvilke reaksjoner han hadde fått fra elever i etterkant, svarer han:

Kulturleder i Orkdal Kommune, Arne Fagerholt

Kulturleder i Orkdal Kommune, Arne Fagerholt

-Uttalelsene fra elevene viser tydelig at vår inngripen var med rette. Dette har ført til at det ble iverksatt tiltak fra arrangøren som nå gjør at turneen kan gjennomføres som planlagt. Det er vi glade for! Lyden er blitt dempet, og det blir utdelt ørepropper til elevene.

Ruzt gjengir her disse tilbakemeldingene, uten å vite om disse kun er et utvalg som understreker Fagerholts standpunkt, eller om det faktisk er et representativt utvalg av kommentarer:

Elevene likte egentlig musikken veldig godt, men klarte ikke å være i salen lenger enn max 3 sanger pga volumet. En elev var der hele konserten, syntes musikken var veldig bra, men gikk ut med vondt i hodet/ørene.

(…)

Halvparten av [klassen] gjorde et forsøk. Bare et par igjen til slutt. De fleste hadde øresus enda når de la seg. Elevene skjønner ikke hvorfor bandet skusler bort sjansen når de har en fin rekrutteringsarena for en voksende fanklubb.

(…)

[Elevene] syntes at det ikke ble nå bra opplevelse, for lyden var alt for høy! Så dem valgte å forlate konserten. Jeg som faglærer er også enig i dette. De var flinke å spille , men skulle hørt på dere å sette ned lydnivået. Da hadde det blitt flere som hadde valgt å høre på konserten.

(…)

Jeg var ikke der fordi jeg skulle undervise allerede fra 20 minutter uti konserten, men flere elever kom oppover og ble med på undervisninga i stedet. De oppga som grunn at de ikke greide å være i salen på grunn av høg lyd, og at det ikke var mulig å få musikerne til å skru ned lyden.

(…)

Æ syns d va tøft, MEN d va litt høyt ja. D vart litt rock n’ roll, kan en siJ

Alvorlig talt burde lyden ha vært lavere.

Ruzt var selv ikke tilstede under hverken lydprøve eller konsert, men lurer likevel på hva som går av den oppvoksende slekt. Rock skal gjøre vondt i ørene, du skal ha øresus når du legger deg om kvelden, og hvis konserten var skikkelig  bra, skal du faktisk ha vondt i nakken dagen etter! Om dette så fører til varig nakkeskade og hørselstap, så får det bare være. Det er rock’n’roll for faen!

Av Håvard Margido Aspen

spidergawd-oyafestivalen-2014-890x389