20131120-DSCF0545
Fredag 15. november 2013 lanserte Scream Magazine, norges lengstlevende blad for metal, sine nye nettsider. Og med det ble også nettstedets kommentarforum kledd i ny drakt, ti år etter siste oppgradering av programvaren. Nok et forum på internett går gjennom et hamskifte. Men forumet, på folkemunne referert til som Screamforumet, har en kulturarv større enn mange aner.

Demokratiseringen av mediene har endret vår måte å tilegne oss informasjon på. Vi nøyer oss ikke med å skumme gjennom de store tabloidavisene, men innhenter informasjon vi er interessert i fra et vell av blogger, fora og øvrige sosiale media. Arenaene for meningsutveksling har blitt mye større og lettere tilgjengelige. Vi genererer selv innholdet, og velger i mye større grad enn før hvilke kilder vi stoler på. Hvem som helst kan være tekstprodusenter (denne bloggen er et ekspempel på det), og man trenger ikke ha en lønnet stilling i en avis for å mene noe om for eksempel black metal. Takk faen for det.

I denne mediefloraen har Screamforumet stått som en klippe i over tolv år. Opprinnelig var forumet ment som et sted for musikkbladet å ha en dialog med sine lesere, men forumet utviklet seg raskt til en virtuell møteplass for hardrockere og metalfolk i alle varianter, og ble en debattarena for all slags diskusjoner om band, plater, konserter – og for den (mildt sagt) uformelle hverdagspraten folk i mellom.

Starten

Redaksjonsmedlem og skribent i Scream Magazine, Runar Pettersen, er ansvarlig for nettsidene og overoppsynsmann på forumet.

Screenshot 2013-11-21 11.57.36– Screamforumet ble etablert mot slutten av 90-tallet engang. Den gang var det Asgeir Mickelson som styrte skuta. Det var et helt enkelt og primitivt forum uten noen form for registrering eller noe, forteller Pettersen.

– Jeg overtok som webmaster i 2002, tror jeg. Så da oppgraderte jeg til den mest moderne type forum som var på den tiden. På den tiden var det ingen levende forum for metal her i Norge, så det ble et naturlig sted å henge ut på for norske metalfans. Tanken bak var dog ikke å samle norske metalfans, men at også utlendinger skulle kunne delta rundt det som skjedde med Scream Magazine. Derfor var det kun lov å skrive på engelsk. Da jeg overtok så jeg at forumet var unikt for nordmenn og droppet derfor det med kun engelsk.

Hvordan var tilstanden den første tiden?

– Alle metalfans i Norge kjente godt til Scream på starten av 2000-tallet, siden Scream var det eneste metal-magasinet her i landet av en viss profesjonell kvalitet, sier webmaster Pettersen.

– Så det ballet fort på seg med brukere. Det var perioder der aktiviteten var enorm og det kunne gå heftig for seg. Mye fjas selvsagt, men mange av brukerne satt på heftig med kunnskap så det var også mange gode diskusjoner.

Familien

De fleste som oppretter en bruker på Screamforumet kommer forhåpentligvis dit med en viss interesse for de hardere musikksjangrene, og med et formål om å snakke om dette. Men det tar ikke lang tid før brukere beveger seg inn på Off-topic-delen av forumet, der det musikalske har mindre betydning. Med ett er man i ferd med å spørre om råd om kjøp av mobiltelefon, dele reisetips til fotturer i Kina, fortelle hva man hadde til middag og presentere seg selv med bilder av kanskje litt vel grafisk karakter. Denne uformelle og personlige gjennomgangstonen må nødvendigvis være en av grunnene til at folk blir værende, og stifter nye, personlige bekjentskaper. Metalmiljøet i Norge er ikke stort, og det tar ikke lang tid for forumbrukere som frekventerer landets konsertarenaer å møtes ansikt til ansikt. Videre blir bekjentskapene forsterket og vedlikeholdt på nett, til neste møte i en bar nær deg. Og så sitter man der, da, som en stor jævla familie.

I familien har man noen interessante tilnavn. Mange har en eim av ondskap, natur, blasfemi og norrøn mytologi – både med og uten glimt i øyet. Eksempelvis: Sorg, grim, Onkel Ond, Grimkvlt, I.N.R.I., Avsky, evil, daimonion, Sjelfrost, Terrorsatan, Erkedemon og så videre. Andre velger den jordnære stilen, og heter Stian, Runar, Hege, StigRune, Anders, Christine og så bortetter. Andre igjen er pussigere. De siste ti årene har du stadig risikert å komme på en fest hvor folk tiltaler hverandre som Smeghead, Ballestenknuser, Kill.Fuck.Die, Buttmunch, dritekongen, Analfeber, dieselpikk, Tarmsaft, RAINBOWCHILD_OF_CUM, Sprekkatemordi, Fettsnerk og FandensOldemor.

Bak medlemmenes selvvalgte økenavn finnes det en stor bredde mennesker, fra hele landet. Her finner man mellom mye annet NAVere, ingeniører, akademikere, industriarbeidere, bartendere og billedkunstnere. Men viktigere; platesamlere, trommiser, booking-folk, produsenter, blodfans, festivalarrangører, og en mengde artister fra små undergrunnsband til internasjonalt turnerende navn. Det er denne sammensetningen som gjør at forumet er noe mer enn et forum for løs prat, og diskusjonen om Venom og Mercyful Fate kan regnes som black metal eller ikke. Det er et musikkmiljø, der synspunkter blir delt, idéer skapt, band dannet og festivaler startet. Det er dette som er undergrunnen, den skapende grasrota. Screamforumet er en institusjon i metal-Norge. Det kan man ikke ta for gitt.

20131122-DSCF1035

Hvordan skiller Screamforumet seg fra andre slike fora?

– Det er unikt for meg fordi det er så regionalt. Man blir kjent med folk som er aktive der og møter dem på konserter og festivaler, stadfester Runar Pettersen.

– Det er helt utrolig hvor mange folk jeg har blitt kjent med kun via Screamforumet.

Hvor mange aktive brukere er det på forumet i dag?

– Det er vanskelig å si, siden så mange har hoppet av underveis. Det er også en stor del som bare leser. Av de som skriver aktivt der hver dag så er det vel noen hundre.

Nettsamfunnet nådde en kritisk masse i løpet av 2004. Aktive forumbrukere arrangerte da vorspiel på et lugubert utested i Oslo, i forkant av Infernofestivalen, den største ekstremmetalfestivalen her i landet. Med ett var brukernavnene på forumet smeltet sammen med ansiktene i bybildet, og i dag kan man ikke dra på en metalfestival i Norge (og sannsynligvis ikke på de viktigste festivalene ellers i Europa) uten å omgås mennesker som aktivt bruker Screamforumet.

I hvilken grad har du og redaksjonen i Scream vært bevisst den aktiviteten som har foregått på forumet?

– Jeg har vel egentlig alltid fulgt aktiviteten der siden jeg har vært med siden begynnelsen. Redaksjonen derimot har alltid vært litt splittet i forhold til Screamforumet. Noen har vært veldig kritisk til det grunnet den harde tonen som kan forgå i de heftigste diskusjonene, i tillegg til mange av de som stort sett er useriøse. Men jeg har alltid stått på mot nedleggelse da jeg har sett på forumet som Norges viktigste samlingsted for norske metalfans. I tillegg er det et bra sted for tilbakemeldinger på bladet og uten feedback på magasinet så forsvinner gnisten å holde på. Jeg tror Scream hadde mistet utrolig mange lesere uten forumet. 

20131120-DSCF0556

Kritikken

For det er lett ta avstand fra tiltaksløs ungdom som gjemmer seg bak sitt tastatur og bruker ufine superlativer for å beskrive et nytt band, en ambisiøs festival eller en fersk journalist. Og det har vært mye drittslenging i trådene på nettstedet, fargerik språkbruk og trusler om vold.

– Det er mange der som lufter sine meninger om alt og alle, forteller administrator Runar.

– Spesielt vil man kanskje legge merke til alle undergrunn black metal-entusiastene som hater alle andre band som selger mer enn to skiver.

Hvor viktig er det for Scream å oppfordre til saklige musikkdiskusjoner, framfor våsete svadatråder?

– Tja, jeg var flinkere med det i gamle dager. Da var det bare å fjerne tråder man følte var for idiotiske. Man blir jo litt blasert med årene. Men jeg oppfordret moderatorer til å kjøre en streng linje og få vekk det verste tullet. Man vet jo også etter hvert hvem som har noe vettug å komme med, og hvem som er ofte på bærtur.

20131122-DSCF1028

Har forumet som entitet noen klar stemme i musikknorge?

– Ja, det tror jeg. Mange følger med der. Kanskje aller best har forumet vært til å få frem mindre undergrunnsband. Det er et fint sted å starte for å få tilbakemeldinger på hva man driver med. Både på godt og vondt.

Minnene

I tillegg til en rekke band som er startet over en drøs på forumet, kan også samleplaten som Machinery Productions gav ut en gang på 2000-tallet nevnes. Her var det utelukkende samlet musikkprosjekter fra forummedlemmer, i ulike band. Et eget bandprosjekt, Miscellaneous, gav også ut en hjemmeinnspilt plate, kun med forummedlemmer og der tematikken dreide seg om forumet. Og kanskje mer om det utenommusikalske som foregikk der. Graden av seriøsitet kan jo diskuteres, og nedslagsfeltet var nokså begrenset, men stemningen var god!

Vi ber Pettersen nevne andre hendelser fra forumets levetid som har gjort inntrykk.

– En av de første episodene jeg kan huske som gjorde inntrykk var når bandet Phoenix Rizing gjorde oppvasken sin offentlig via magasinet og forumet etter splitten av bandet. Men den episoden som jeg husker best er da Torodd fra det nedlagte plateselskapet Arctic Serenades fortalte på forumet om sin rakfisk. Noe med at den hadde utløst likalarm på grunn av lukten i Skotland der han bodde. Medlemmene på forumet lo godt og oppfordret han til å sende inn historien sin til avisene. Dagen etter da jeg skulle på jobb så jeg Torodd over hele forsiden av VG. Wow, fantastisk! Vi på forumet viste jo at han ikke alltid serverte sannheter, da spesielt etter en heftig diskusjon han hadde med Metalion på forumet, der han laget en ekstra bruker som han påsto var kona hans. Så dagen etter der igjen var overskriften i VG; «Mannen som lurte hele Norge». Hehe, klassiker!

Det sosiale

Samholdet blandt brukerne er tett, og der er knyttet mange bånd av profesjonell, vennskapelig, lidenskapelig og ekteskapelig natur. Og selvsagt har det vært flere konflikter, noen mer alvorlige ann andre.

Hvor viktig mener du det sosiale rundt forumet har vært?

– Tror den sosiale delen har vært veldig viktig. Det er jo en del som har gjort at svært mange ønsker å bruke forumet aktivt. Den gode stemningen på forumet kom først, så ble det til at man fant hverandre på byen. Det har jo også vært en god del forumfester i løpet årene. Og de har jo alltids vært svært kule. På den negative siden ved akkurat det er jo at mange ikke tør å hive seg inn i diskusjonene da man føler det allerede er en etablert klubb der inne som er vanskelig å få innpass hos. Men som regel blir nye brukere tatt godt i mot da flere aktive brukere trengst for å få litt frisk blod i diskusjonene.

Og akkurat dét er det som skjer nå om dagen. Forumet har vært lukket for registrering i årevis nå, grunnen massive problemer med spam bots som har infiltrert den utdaterte programvaren. Nå som forumet har fått en grunding oppgradering på alle måter, ser vi fremover.

Fremtiden

Å holde et nettforum i live har ikke alltid vært like lett.

– Det er så forbanna tidkrevende til tider. Spesielt når det går noe teknisk galt. Det er også en usynlig og utakknemlig jobb, så motivasjonen er ikke alltid på topp. Nå på den nye siden har jeg heldigvis fått en kar til hjelpe meg der, som er veldig dyktig. I tillegg har vi noen dyktige moderatorer som passer på der inne, så da trenger jeg ikke å følge med til en enhver tid. Spørsmål om nedleggelse av forumet vært gjentakende. Og jeg er sikker på at det er et emne som vil dukke opp igjen.

20131122-DSCF1032

Hvilke positive kvaliteter ved forumet vil du trekke frem som bærende i dag?

– Kunnskap om metal-sjangeren er verdt å trekke frem. Det er også den beste plassen til å følge med på hva som skjer rundt metal i Norge. Alt av aktiviteter blir trekt frem der, som konserter, festivaler og nye band. Ja, de fleste på forumet er aktive konsertgjengere eller spiller i band. De fleste av både store og små band i Norge er enten innom der fra tid til annen eller skriver aktivt, vet jeg med sikkerhet. Faktisk en god del band som også har funnet sine medlemmer via forumet. Det er jo kult. Og for å ikke snakke om alle parene som har funnet hverandre der. Nesten så jeg blir rørt, haha.

– Ambisjonene fremover er å holde hele nettsiden aktivt i gang. Jeg satser på å få brorparten av redaksjonen med på å aktivt legge ut intervjuer, anmeldelser og nyheter. Slik vil stadig nye brukere finne frem til nettsiden og ta en aktiv del i den. Facebook er helt klart den verste fienden til gode gammeldagse forum. Men vi har da overlevd med Facebook i mange år nå. I tillegg er det nye forumet, og nettsiden generelt, lagt opp til å kunne brukes sammen med Facebook til en viss grad, avslutter Pettersen.

Det virkelige liv og livet i den digitale verden har aldri vært to adskilte enheter. Det er ingen virtual reality som har revet oss ut av verden som vi kjenner den. Skillene mellom den virtuelle tumleplassen og den reelle møteplassen er så godt som utvisket. Internett sine mange blogger og sosiale media har fungert som solide kommunikasjonskanaler for mange, og samlet mennesker med felles interesser. Scream Magazine sitt forum har i over tolv år hatt en sterk posisjon for metalfolket, og vært en spydspiss i det norske metalmiljøet. Med forumets sterke kulturarv i minne åpner vi igjen dørene til den viduderlige nye verden. Velkommen inn.

K. Herregaard
(alias Rintrah)

Fem fra forumet

Vi spør fem flittige forumister om deres forhold til forumet.

Screenshot 2013-11-21 11.15.39

Stian

Gitarist i Devil og forumbruker.

Hvor lenge har du vært på forumet?
Jeg har vært på forumet siden tidenes morgen, når det kan ha vært. Slutten på nittitallet? Ikke fordi jeg var så innmari opptatt av hva som skjedde på nettet, men fordi jeg kjente Asgeir Mickelson (tidligere journalist i Scream, red. anm.) fra tidligere, ettersom vi er Vingersgutter, og fikk vel et eller annet tips om det.

Hvordan fant du forumet?
Ja, nei, så det, var vel via Asgeir det også da.

Hvorfor er du er aktiv på forumet?
Det finnes mange grunner til det. Det viktigste er nok å holde seg oppdatert på undergrunnen. Demoer, konserter, nye band, etc. Nytter ikke å bare lese en blogg eller to og få alt servert. Man må, selv i dataalderen, legge ned en viss innsats sjøl. Pluss at jeg har ikke vært fremmed for å diskutere litt. Selv om jeg har kommet til en fase i livet hvor uenighet om trivielle og/eller høyst subjektive ting ikke er noe jeg orker å bruke mye tid på.

Er det noen episoder fra forumet du vil trekke frem som spesielt minneverdige?
Det har vært særdeles mange artige minner, men det aller morsomste var nok når Torodd Fuglesteg, tidligere labelboss, lystløgner og sosiopat, valgte å bruke Screamforumet som en kanal for en vendetta mot enkelte tidligere kollegaer/fiender. Det endte opp med et salig virvar av brukere og påstander, og toppa seg med at Fuglesteg introduserte sin livsledsager Glencoe som skulle forsvare hans ære, men som viste seg å i beste fall være et slags alter ego. De gærne har det godt, haha.

Dine topp tre favorittråder:

1. Vanskelig spørsmål, men den første er enkel. Da vi starta Devil og la ut noen låter for å sjekke interessen, ble vi helt blåst av banen av responsen. Forumet kan virke som en gjeng dåsemikler til tider, men joggu er vi konstruktive også!

2. Den nevnte tråden om Arctic Serenades.

3. Nå blir det tett, men en av trådene med mest diskusjon. Vi har hatt høylydt krangel om alt fra Wig Wam til sotteseng. Jeg velger sotteseng-diskusjonen.

Hvordan tror du fremtiden blir for Screamforumet?

Om det er liv laga for forumet er helt opp til brukerne. Om det fortsatt finnes en kime av interesse for å påvirke egen utvikling innen musikk, så finnes det håp. Om det er sånn at man bare vil trykke follow/like her i verden, så har det lite for seg. Jeg er håpløs romantiker og gjetter på førstnevnte. Uansett tør jeg påstå at det ikke har vært noe forum i Norge, antageligvis ikke i Norden, som har vært et bedre oppslagsverk, diskusjonsfora og kontaktflate for metal, så sin plass når metalhistorien skal skrives har det uansett.

PS! Jeg ble jo også kjent med min kone gjennom sju år der. Sikkert greit å nevne for husfredens skyld.

–––

Screenshot 2013-11-21 11.58.34evilbanana

Arkeolog og forumbruker

Hvor lenge har du vært på forumet?

Første profilen jeg starta var i 2004, men brukeren jeg har i dag går tilbake til 2005.

Hvordan fant du forumet?

Flere venner pratet mye om folk fra forumet og jeg havnet på forumtreff ifb. med festivaler, så jeg meldte meg inn mest for å se hva det var de pratet om.

Hvorfor er du aktiv på forumet?

I dag er det mest for å sosialisere med gamle kjente fra miljøet, jeg føler vi har diskutert ferdig musikkspørsmålene for lengst. Men når jeg lurer på noe metal-relatert vet jeg at forumet er det stedet det er mest sannsynlig at jeg finner et svar, så det er absolutt en kilde til kunnskap også!

Er det noen episoder fra forumet du vil trekke frem som spesielt minneverdige?

Mye av det festligste (Taaken etc.) hendte nok før min tid, men Skrappars DDE / Sputnik-episode, som dukker opp i medier fremdeles (sist med en facebook-share-storm) kan trekkes frem. Svadatråden som fenomen bør også hedres. Spesielt de store fiskebildene.

Dine topp tre favorittråder:

Skumle ting i havet, den episke WigWam-tråden, og partybildetråden (RIP).

Hvordan tror du fremtiden blir for Screamforumet?

Dersom vi klarer å lokke inn litt nytt blod til å skaffe nye perspektiver til gamle tråder og til å diskutere på nytt de gamle tingene vi har diskutert i hel for mange år siden, blir det nok bra!

–––

Screenshot 2013-11-21 11.17.37Kill.Fuck.Die

Bankmann og moderator på forumet

Hvor lenge har du vært på forumet?

«Joined: Jul 28, 2003» stod det under avataren min på gamle forumet, men jeg hadde også rukket å være ca et år på det røde forumet før det igjen, så det blir vel rundt elleve år.

Hvordan fant du forumet?

Jeg hadde så vidt vært innom Scream en gang tidligere, da det var et trådet forum der man kunne poste uten å være registrert tror jeg, så jeg kom vel bare via adresselinjen, egentlig.

Hvorfor er du aktiv på forumet?

Mest gammel vane egentlig. Da jeg først ble med, så var det jo som en slags erstatning for 90-tallets brevskriving og fanzinelaging. Fikk diskutere Black Metal i det vide og det brede, men den interessen for å diskutere musikk er der ikke på samme måte lengre. Jeg hører mest på metall, men siden 95% av alle musikkanbefalingene etthvert falt gjennom, så syntes jeg etterhvert at det var like greit å ikke si noe.

Så det jeg bruker forumet til i dag er å diskutere i tråder om øl, whisky, film, politikk og religion. Og så må jeg selvsagt sjekke gif-tråden og Mongobildetråden.

Er det noen episoder fra forumet du vil trekke frem som spesielt minneverdige?

Det er jo egentlig mye minneverdig, og en del som bør glemmes, men for min egen del kan jeg si at da Runar plutselig gjorde meg til moderator så ble det ganske intenst en stund. Før den tid var det passe anarkistiske tilstander på forumet, så da jeg ble moderator gikk jeg i gang med opprydding, sletting av tråder og endring av meningsløse trådtitler. Det var ikke allitd like populært. Etterhvert ble det roligere, heldigvis. Nå har det jo vært ekstremt rolig en stund fordi nye brukere ikke fikk registrere seg.

Ellers var det jo stas da jeg for første gang møtte på noen av de faste traverne på Elm Street en gang. Var ute og drakk med noen kompiser, og så måtte jeg plutselig på hilserunde og ta gruppebilde.

Det har ellers blitt skrevet veldig mye rart, men denne setningen som kom ut av det blå i en eller annen triviell diskusjon sitter nok spikret hos mange: «HVOR BOR DU JÆVLA KUK VIL DU SMILE PÅ ET KORS I EN KIRKE MENS DU OG HELE KIRKEN BRENNER FUCKER!?»

Ellers er det jo «Hill dem!» og «Nocturno Cultooo!!!1»

Dine topp tre favorittråder:

Den over 100 sider lange religionstråden var jo et høydepunkt. Jeg var mye i tottene på Sorg da. Jeg husker ikke så mange av argumentene, men husker Sorg som en real debattant, selv om vi åpenbart hadde ganske forskjellig forståelse av ting.

I forumets historie har det vært en hel del diskusjoner om hvilke band som var Black Metal eller ikke, og hva kriteriene er, og der ble det alltid høy temperatur. I 2008 var det en om at Venom ikke var Black Metal, og det irriterte en gammel Venom-fan. Det ble mye bra diskusjon av det. Men nå på nyeforumet var det noen (som vet bedre) som startet en tilsvarende tråd, og nå kjenner jeg at jeg ikke gidder.

Fanta Shocata-tråden var en av de mer festlige trådene. Gamle bollywood-filmer, som vi satte egne undertekster på. Fantastisk makerdsføringsstunt av Fanta.

Hvordan tror du fremtiden blir for Screamforumet?

Det at nye brukere etter hvert kan registrere seg er jo faktisk en forutsetning, men nå tror jeg nok at det går fint ja.

–––

Screenshot 2013-11-21 11.16.34DOH

TV-mann, trommis og forumbruker

Hvor lenge har du vært på forumet?

10–15 år har det jaggu blitt.

Hvordan fant du forumet?

Husker ikke.

Hvorfor er du aktiv på forumet?

Det kan man jammen lure på til tider. Det har vel bare blitt en vane å henge der.

Er det noen episoder fra forumet du vil trekke frem som spesielt minneverdige?

De blir i så fall temmelig interne og vanskelige å forklare utenforstående, men det har vært mange. Veldig mange.

Dine topp tre favorittråder:

Premier League, Mongobilder og Actic Serenades (sic)

Hvordan tror du fremtiden blir for Screamforumet?

Jada, nå blir det nytt liv med nytt design og nye brukere.

–––

Screenshot 2013-11-25 18.28.14Scythe

Mykolog og forumbruker

Hvor lenge har du vært på forumet?

Jeg registrerte meg i 2004, så det blir ni år i skrivende stund.

Hvordan fant du forumet?

Kjedet meg, og var på utkikk etter nye musikktips. Søkte opp Scream Magazine for å se om artiklene deres også ble publisert på nett. På nettadressen fant jeg forumet, og etter å ha sett kjapt gjennom noen tråder, fant jeg meg selv. Bokstavelig talt, i form av en «kjærlighetserklæring» fra Gladøks. Måtte jo gi meg til kjenne, og da var jeg plutselig «inne».

Hvorfor er du aktiv på forumet?

I begynnelsen var det for å få tips til arrangementer og ny musikk, samt slenge litt med kjeften. Jeg skal ærlig innrømme at det med tiden har blitt «viktigere» å fjase med andre brukere, og Off Topic er der jeg skriver mest.

Er det noen episoder fra forumet du vil trekke frem som spesielt minneverdige?

Lukter du pøler hehe

Mye dramatikk og moro har foregått i tilknytning til Screamforumet gjennom årenes løp, men ikke alt egner seg på trykk. «Jeg taper ingen debatter…»-tiraden til Affen var et nydelig stykke ordkunst, som så mye annet fra denne mannen. (Jeg er Affen-fan, så det ikke er noen tvil om det.) Enkelte bilder har definitivt festet seg på netthinnen, deriblant «slik ser vi ut»-bidragene til forhenværende bruker Stunix (hvil i fred! Red. anm.). Bildet av Stian med buksa på knæra ble raskt en klassiker (kan vi få en reprise snart, så jeg kan leve på noe annet enn erindringen?), og jeg drømmer om å se sekshundredeogsekstiseks manipulerte utgaver av Opeth82 hengende ulike steder i byen.

Dine topp tre favorittråder:

Akk, det er mye gull på Scream, så dette er nesten like vanskelig å besvare som «huset ditt brenner, du rekker å ta med tre plater». En i utgangspunktet uskyldig eller kjedelig tråd kan helt uten forvarsel forvandles til tidenes villeste Screamfest, så det gjelder virkelig å følge med! Når det er sagt, får jeg vel nevnte at svadatråden har vært en sann venn gjennom en hard mastergradsinnspurt – i den grad at det nesten ble en dedikasjon ut av det. Ellers har jeg kost meg i overkant mye med tråden om vanlige ting som utløser brutal aggressiv psykose (bedre kjent som BAP), og alle bildetråder sjekkes selvfølgelig jevnlig.

Hvordan tror du fremtiden blir for Screamforumet?

Jeg har absolutt trua på Screamforumet som et fortsatt jovialt, underholdende og til dels opplysende forum for både nye og gamle medlemmer. Scream ist Krieg!

–––

Skrappar

Akademiker, rabbagast og tidligere forumbruker

Hvor lenge har du vært på forumet?

Jeg er så oldschool at jeg var på screamforumet da internettet ble kalt Tekst-TV og tastaturet var en rund skive man slo rundt med en finger. Det var under den såkalte satanarkisttida på slutten av 90-tallet hvor man kunne skrive dritt om kamerater, band og cocky rockstars under diverse fiktive navn. Jeg var aktiv på forumet helt til, tja, 2008 omtrent. Da hadde forumet allerede gått på tomgang noen år ettersom de fleste av originalene etter hvert – dessverre, kan man si – ble borte (eventuelt ble voksne). Screamboardet gikk fra å være Lompa 2003 til å bli Olympen 2013. Det mista med andre ord et lass med sjarm og ble nistusslig.

Hvordan fant du forumet?

Husker ikke, gitt. Kanskje det stod noe om det i Scream Magazine?

Hvorfor var du aktiv på forumet?

Jeg brukte det til å holde meg oppdatert på kommende konserter, fyrige fruentimmere og skiveslipp, og for å la meg underholde av de mildt sagt bisarre individene fra den subkulturelle metallavgrunnen som samla seg der, samt diskutere alt fra avføring og politikk til musikk og semantikk med disse intervevske personlighetene. Etter vært ble man jo kjent med mange av avvikerne, og ikke rent få av dem er gode svirebrødre og -søstre, kamerater, bandmedlemmer, swingerspartnere and whatnot den dag i dag.

Er det noen episoder fra forumet du vil trekke frem som spesielt minneverdige?

Det hadde ikke skorta ikke på minneverdige episoder hvis hjernen hadde fungert, for å si det slik. En favorittepisode, som jeg erindrer i en tåke i det fjerne, stammer fra den gangen blackmetalbandet Graabein gjorde sin inntreden i den norske metalscena. Etter en kort periode med lite oppmerksomhet dukka det plutselig opp en helt ny forumbruker som skrøt orkesteret opp i skyene. De fleste la dog merke til at både mannen bak Graabein, sjølveste Taaken, og den nye superfanen skrev «forsovet» i stedet for «for så vidt», pluss noen andre smått komiske, felles skrivefeil. Dette utarta seg selvsagt i god Scream-manér. Den mystiske Taaken nekta lenge på at det var han som stod for begge brukerne, men innrømma det etter hvert, så vidt jeg husker. Humor!

Apropos det norske språket. Ble ikke en høytsvevende diskusjon om tegnsetting og grammatikk mellom «dritekongen» og «ballestenknuser» gjengitt i Morgenbladet? Humor 2.

Humor 3: Den unge, lovende og fremadstormende trønderen «HeimBrent» som kom med det ene gullkornet etter det andre i en periode på midten av 00-tallet. Jeg samlet faktisk inn en rekke av sitatene hans som jeg ‘publiserte’ i fanzinen White Trash Mag.

Topp tre HeimBrent-sitat:

1. «Det med individualisme merker man jo raskt at ikke blir «overholdt» i de nye «true» black metal banda… Vet om en som kommenterte en fyr i et bm band, og da var svaret noe slik som; kødder du med meg så tar VI deg!» (VI er altså bandet hans). Men angående det der har jeg egenlig ikke noen spesielle meninger… Det er jo altids kjekt å vite at du har noen til å backe deg opp i en eventuell slosskamp, men det blir alikevell galt å rotte seg sammen mot noen…Men black metal handler jo i utgangspunktet om individualisme… Og missnøyen med det bestående! Det var mine!»

2. «Mornings! Etter dagens platemesse har jeg funnet ut at jeg skal begynne å samle…. Er da ute etter ALT av Metallica….»

3. «Jeg er vistnok true i oppførsel, men er ingen overkill Black Metal fan. Har vel under 10 Black Metal skiver.»

Dine topp tre favorittråder:

1. Arctic Serenades

2. Graabein

3. Alt skrevet av helten «HeimBrent», naprapaten «Nattsol», satanisten «Hel» og satirikeren «Affen».

Hvordan tror du fremtiden blir for Screamforumet?

Fremtiden er internett og internett er fremtiden. Om det er liv laga? Selvsagt. Og vel så det. Om få år får metallfolket impregnert screamchips i begge frontallobene og livene deres blir forvandlet til en virtuell off topic-tråd med usakligheter og idioti på netthinnen døgnet rundt. Si fra når det skjer, så blir jeg med på lasset igjen.