RibozymeGrindingTune600

Søker en opp Ribozyme fra Bergen på Facebook, står det kort og greit at dette er «Hard Rock». Glem Motorhead så fort du kan, for etter et par runder blir det ganske klart at de har hørt sin dose av den hardere og særere siden av 90-tallets grunge/indie/rock band, som Tool og Alice in Chains.

Undertegnede var aldri og kommer aldri til å bli noen stor Tool-fan. Det ble for dillete og sært i mine enkle ører. Men jeg var stor Ribozyme-fan da Piggtrådfestivalen gikk av stabelen på Hulen i 2007, hvor jeg fikk være med og bestemme hvem som skulle herje scenekanten. I cd-bunken på bordet karret Ribozyme seg raskt opp som headliner og låten «Climbing Sidewalks» fra bandets tredje plate, Blacklist Mercy, gikk mye på repeat hos meg. Siden den gang har Ribozyme sluppet to plater som har gått meg hus forbi, mest fordi det er altfor mange bra band i verden og alt for få timer i et døgn. Nå sitter jeg likevel her igjen med bandets sjette plate Grinding Tune. Hva blir stillinga i 2015? Tommel opp, ned eller meh? Vel, etter en kjapp lytt på det gamle materiale er de unektelig fremdeles Ribozyme, bare litt eldre og litt snillere. Og ved første ørekast litt meh.

«Timely Reminder», platas andre låt har allerede vært ute på Spotify lenge som singel, og det er et ganske naturlig valg. Dette er den mest håndgripelige og catchy låta av dem alle, og kanskje den beste. Ved første høring blir jeg sittende å irritere meg over at Ribozyme ikke kan tillate seg å være en tøddel mer poppete når de først skrur ned fuzzen og flyter rundt som de gjør. Jeg får ikke helt tak på låtene, mener bestemt de hadde et hardere og tøffere lydbilde før og at gitarriffene var mer markante. På «Grinding Tune» svever låtene mer diffust over og rundt deg, ikke ulikt coverbildet til plata, som sikkert er tilsiktet. Men der de har mistet tyngde og snerr, har de tatt veldig igjen i intrikat og flott stemning. Produksjonen er proff som fasan, akkurat så glatt og sleik at du får med deg alt som foregår, og det er mye viser det seg etterhvert!

Vokalist Kjartan Ericsson er ingen Ian Gillan, men den lyse stemmen er klar, ren og insisterende. Den fører deg bestemt over i nye partier, krydret med flotte harmonier, med en tidvis herlig smågebrokken engelsk, ikke helt ulikt Karin Park. Etter hvert finner jeg mer og mer snacks i låtene, her baller det på seg. Plutselig er jeg usikker på om «Timely Reminder» er den beste låten likevel.

«Bronze» vokser seg fort opp til en flott åpningslåt og «Inside The Waste» får rockefoten godt i gang. En herlig hybrid av Alice In Chains og Muse i mine øreganger. Neste låt, «Worn», tar alt et hakk ned og durer nydelig avgårde med Nine Inch Nails-vibber hengende etter seg. «Decontrol» er platas femte, mest langdryge og tyngste låt, men den får meg også til å mimre over hvor mye jeg digget Motorpsycho på midten på 90-tallet. Mektig og vakkert. «Axis Rotation» tar så over, girer opp et hakk i feita grungetempo, ala tidlig Soundgarden/Alice In Chains og holder deg fast gjennom et øsetøft gitarparti med enda flere melodier og harmonier, før den stilner av.

Nest siste låt, «Cut In Half», åpner voldsomt poppete. Jeg nesten småhopper på foten og nikker i takt i hele tre herlige minutter. Så klarer ikke Ribozyme helt å dy seg, de skjærer tvert av i et nytt parti som bygger seg flott opp til slutt, men her spørs det om de skulle kuttet halveis for låta sitt beste. Grinding Tune avsluttes med «Without A Prize», kanskje det svakeste sporet, uten at det i hele tatt er dårlig.

Til slutt kan jeg med hånden på hjertet ikke si at noen av låtene her er dårlige. Plata er spekket med kvalitet av veldig flinke folk som høres ut som seg selv, tross alle mine sammenligninger. Ribozyme er, som Brimstone, en litt skjult perle i beksvarte Bergen som burde fortjent litt mer oppmerksomhet. Grinding Tune fortjener det iallfall, så sjekk den ut og sørg for å få med deg bandet live når de nå reiser på Norgesturne. Det er sleppefest allerede 13. mai på Apollon i hjembyen.
11143731_10152798188785754_4644447211681049397_n

Og hva med terningen og tommelen spør du? Terningkast Tommel Opp!!

Skrevet av