Lou Reed døde i går, 71 år gammel.

Det er 18 år siden jeg hørte Lou Reed for første gang. Det var i min onkels Volvo, på vei til hytta på Nordmøre. Det var plata «New York» fra 1989 som ble spilt denne vårdagen i 1995 som endret livet mitt. Jeg ble en Lounatic.

e40b2eb4dc5c0563812e4e06743773cf

Siden har Lou Reed blitt min største inspirasjon, musikalsk, lyrisk, men også på et annet, personlig plan. Det er kanskje rart å bli personlig inspirert av en person som er kjent for å være en notorisk grinebiter, en sur og ekkel speedfreak, og en hoven gammel gubbe, men han traff noe i meg med sin framtoning, sin New Yorkske humor og vidd.

Jeg skal ikke skrive en avhandling om hvorfor Lou Reed er tidenes mest innflytelsesrike artist, eller hvorfor Lulu er et mesterverk. Jeg skal ikke skrive om hvorfor Lou Reed er en bedre gitarist enn Steve Vai og en bedre lyriker enn Bob Dylan, for sannheten er at jeg er for trist til å skrive noe fornuftig nå. Jeg er rett og slett knust, fordi det ikke kommer mer musikk fra Lou Reed.

Jeg gir deg heller fire spillelister på Spotify:

29 fine låter – Lou Reed har skrevet en drøss vakre sanger, om tapt og funnet kjærlighet, om døden, om vold og misbruk.

30 låter som rocker balle – Fra The Velvet Underground and Nico til Lulu; Lou Reed har spilt øredøvende og fengende rock i over 45 år.

20 sære låte du kanskje ikke har hørt før – Lou Reed var ikke alltid den mest tilgjegelige artisten. Han hadde egentlig bare et par sanger som ble spilt på radio. Her får du 20 låter som nesten garantert aldri er blitt spilt på P1!

16 kule låter du kan danse til – Til tross for at Lou var en særing med hang til feedback, atonal sang og tekster om dop og transvestitter, hadde han en fabelaktig teft for gode pop-sanger. Dans, drikk og bli glad – selv om The Dark Prince of New York har sluttet å danse.

Perfect

Takk for alt du ga oss Lou. Jeg vil savne deg.

Hilsen Håvard Margido F. Aspen