kitchieJeg synes den nye plata til Kitchie Kitchie Ki Me O,  «Are You Land Or Water» er kul jeg! De få anmeldelsene jeg har lest så langt har vært lunkne, eller rett og slett negative. Men jeg synes altså denne plata er kul. Jeg skal ikke prøve meg på noe objektiv forklaring på hvorfor Morten Waage Johansen tar feil, bare hvorfor jeg er uenig. 

KKKMO oppsto i asken etter Robert Burås’ My Midnight Creeps, som igjen var et sideprosjekt av Madrugada, da Burås gikk i penalet i 2007. KKKMO gav ut sitt debutalbum i 2011, og stort sett alle var glade og fornøyde med bandet, anført av Alex Kloster-Jensen, som viderførte både sound og energi fra MMC, bare litt mer løssluppent, dronete og jammete. Så ble det stille, Kloster-Jensen gikk på en smell, og så en smell til, og var til slutt så lei at han holdt på å gi seg helt som musiker. Det hadde jo vært litt trist (ikke «Lemmy er død»-trist, men litt), men nå er han altså tilbake med jamme-bandet sitt. Litt mindre jammete, litt mindre bråkete, men fortsatt suggerende og dronete, med større innslag av synth og sånt. Det sies at plata er inspirert av huler, og hele coveret er nedsølt med masse svada om åndelige reiser du som lytter kan foreta gjennom flammende vann, endeløse skoger og en drøss med grotter. Også inkludert i vinyl-utgaven er noen postkort som du oppfordres om å sende til Deutsche Bank. Og en sammenbretta plakat av noe fossende vann. Sikkert kult for kidza, men jeg lurer litt på hva jeg skal med alt dette? De kunne sikkert droppa alt det ekstra tullet og satt ned prisen på plata med en 100-lapp. Men så lenge musikken funker, så funker det for meg!

kitchie2– Jeg ønsket å lage en opplevelse som var varm og ikke-påtrengende denne gangen. Jeg har alltid vært mer interessert i lyd og tekstur enn å lage hit-låter, sier Alex Kloster-Jensen om plata.  – «Are You Land Or Water» handler om spenning, og beskriver tilstandene passiv og aktiv. Man kan ikke være begge to samtidig, men de to tilstandene er like viktige.  

Men hva er det som er kult med plata? For det første, den er mindre pretensiøs enn den virker som når man ser på artwork og alt tullpratet i coveret, det høres lekent og lett ut, og det virker som om gjengen har hatt noen trivelige dager i studio uten noe press på seg til å lage noe genialt. Og, må jeg få tilføye, det er ingenting genialt med denne plata, det er bare en fin lytteropplevelse, og den funker like fint med hodetelefoner på bussen, bakgrunnsmusikk mens du klipper glansbilder, eller på full guff i bilen på vei til Plantasjen for å kjøpe ved! Tidvis drømmende, tidvis fengende, fine lyder og god balanse, både på låtsiden og produksjonsmessig. Noen låter sitter i foten med en gang, andre låter bygger seg sakte opp over 10 minutter med hulelyder. Innimellom synger Alex også, og gjør det med en behagelig stemme, selv om han av og til høres ut som han prøver hardt å høres ut som Sivert Høyem. Jeg kunne ønske meg en litt mer inspirert vokalist til dette bandet, en med noe mer særpreget stemme, så kunne dette løfte seg mange hakk, eventuelt kunne de bare holdt kjeft og spilt kule instrumentaler! Uansett, denne plata fortjener en lytt eller to, den kommer iallefall til å bli spilt flere runder denne vinteren her ute under fjellklippene i Salhus!

Terningkast: Several Species of Small Furry Animals Gathered Together in a Cave and Grooving with a Pict

Av