10462478_320925934745314_1942974505478194561_n

Synger du på trøndersk, blir du sammenligna med Åge Aleksandersen. Er du trønder og synger på bokmål, er du DumDum Boys. Hva skal man gjøre da, hvis du er fra trøndelag og har lyst å spille rock med norske tekster? Johndoe ble et kjent navn, også utenfor Rennebu, på begynnelsen av 2000-tallet. De hadde holdt på i seks år før de i rastløsseptember 2002 slapp EPen «Rastløs Rock’n’Roll» med tekster på bokmål, og ble automatisk sammenligna med DumDum Boys, og selv om de kanskje hadde noe til felles med Prepple og de, hadde de fortjent å slippe sammenligninga. Uttrykket var mer rocka, mer punk, men etter noen album ble også Johndoe, i likhet med Dumdum, mer pop og mindre punk. Men i april 2014, etter mange års pause, dukket Johndoe opp igjen med en splitter ny plate på trøndersk! Hva? Hvordan? Sjokk! Vantro! Det hørtes jo ikke ut som Johndoe lenger, det hørtes ut som… Åge! Jeg tenkte at de burde holdt seg til bokmål, dette var absolutt ikke bra. Jeg kjente litt på det, og lurte på hva mine 12 år i Bergen hadde gjort med meg. Burde jeg egentlig ikke være glad for at gutta var stolt av trønderheten sin? Jo, det burde jeg. Og etter noen runder med «Slugger» på platespilleren, begynte det å sitte, og nå, med plate nummer to på trøndersk, er det som om bokmål-Johndoe aldri har eksistert.

Johndoe Pressebilder Sosialt liv_Maria Gossé 06

– Vi brukte så lang tid på å komme tilbake fra grøftekanten at vi fikk et nytt syn på greia vår, forteller vokalist/gitarist Jonas Skybakmoen til Ruzt. – Å skulle skrive på bokmål virka helt fjernt, det virka ikke rett. Så vi prøve på trøndersk, og det ble hardere, tøffere, mer rett i trynet. Det likte vi.

Og det likte vi og! Der hvor forrige plate hørtes ut som ei helt grei Johndoeplate (på trøndersk), er «Sosialt Liv» ei plate av et band i toppform, med 12 ganger mer trøkk, mer attitude og mer baller enn på lenge. Der hvor «Slugger» er usammenhengende og midt på treet, er «Sosialt Liv» en helhetlig kraftpakke av et album, og viser et band som tydeligvis ikke har tenkt å gi seg ennå.

Johndoe-Slugger– «Slugger» er laget over ganske lang periode, sier Jonas om vårens comeback. – Den ble til over en uke her og en uke der i Stockholm, fordelt over fire-fem år. Kanskje var vi ei uke i studio i 2008, bare for å endre på alt da vi var tilbake i 2009. Det ålreite med dette var at vi gjorde det litt «under radaren», det var ingen som forventet noe mer fra oss. Men resultatet bærer nok også preg av at plata er blitt til over lang tid. Da vi gjorde reunion-konserter i 2013, skjønte vi at det fortsatt var en energi der, en slags gnist. Vi bestemte oss for å få ut skiva, som vi sa oss fornøyde med, og begynne å spille konserter igjen. Etter «Slugger» gikk vi inn i en kreativ raptus. Låtene til «Sosialt liv» ble skrevet på to måneder, vi var i studio i fire-fem dager. Det var kreativt tilfredsstillende, og jævlig gøy. Derfor ble plata bra også, tror vi.

– Uttrykket på Sosialt Liv er 40 ganger tøffere enn dere har vært på noen år. Er det en ny glød, eller bare 40-årskrise og savnet etter ungdommens råskap som har gjort dette?

– Jeg vet ikke, men 40-årskrise er det jo ikke, siden jeg bare er 34 ennå, altså bare en kid! avslører Jonas. Jeg føler meg selvsagt litt brydd, fyren er jo bare to år eldre enn meg selv, og ingen, INGEN liker å bli beskyldt for å være 40 når man ikke er det. Jeg frykter intervjuet er over, men Jonas fortsetter heldigvis: – En ny glød er det kanskje, det er i hvert fall en tenning og en energi der, som jeg tror vi har fått fra å spille konserter igjen. Samtidig er det jo den her type musikk som ligger hjertet vårt nærmest. Vi har hørt mye på nye band som Iceage, for eksempel, funnet mye energi i kul musikk. Vi ville at det skulle være irriterende gitarlyd, for høyt, ufint og ubehagelig.

Johndoe Pressebilder Sosialt liv_Maria Gossé 02

– Men hvorfor tok det 8 år å komme tilbake?

– Vi hadde aldri planlagt å ta en pause eller legge ned bandet. Etter at vi ga ut «Dødvinkel» i 2006, begynte vi ganske tidlig å skrive nye låter. Vi gikk i studio i Stockholm og spilte inn flere av disse. Men vi var slitne, det ble ikke så bra som vi ønsket. Fire-fem år med tre plateutgivelser og konstant turnering hadde rett og slett tæret på kreftene. Nå blir det 24 år til neste plate, tror jeg. Til gjengjeld blir det et comeback som endelig vil gjøre oss rike.

«To grep er alt du trenger. Alt annet er prog» står det i presseskrivet. Min gamle mentor Lou Reed sa noe lignende for mange år siden. Det høres ikke bare ut som Johndoe har stjælt sitater fra salige onkel Lou, men også noe av råskapen, gitarbråket og villskapen fra The Velvet Underground, samt Pixies og andre post-punk-bråkebøtter. Skybakmoen innrømmer at han har hørt mye på Velvet i det siste, men også en del nyere band har inspirert plata: – Ja, absolutt, har hørt masse på Velvet Underground, og i det siste band og artister som Ty Segall, Mattias Alkberg, Jay Reatard, Japandroids, Bob Hund, Holograms, The Men og Iceage, for å nevne noen.

lou-reed-chords

Samtidig har bandet også omtalt «Sosialt Liv» som en tilbake til røttene-plate, så de har faktisk inspirert seg selv! Jeg trekker fram singelen «Solen | Korridor | Pliktløp | Våken» fra 1997, som jeg personlig synes er et pretensiøst makkverk, men det kan vel forsvares med at Jonas var omtrent 17 år på den tida. Alt kan tilgis! -Vi ga ut en kassett før dette, da vi var cirka 14 år, sier Skybakmoen da jeg spør om han har noe å si til sitt forsvar. – Og den er nok røttene i dette tilfellet. Den hadde ei låt som het «Makthaver» og ei annen som het «Jubileum», som handlet om at statskirka var 1000 år. Mørke greier.

Johndoe coverTo plater på et halvt år, ikke akkurat økonomisk forsvarlig kanskje, men Johndoe hadde ikke noe valg. – Vi måtte få ut «Sosialt liv» nå, sier Jonas. – Plata var ikke planlagt, kan du si. Men den føltes helt rett å gjøre. Vi måtte. Vi har funnet ut at å spille sammen, vi fire, er noe vi bare må gjøre. Vi har gjort det så lenge og vi kan ikke endre på det. Det er fortsatt oss mot verden.

Sosialt Liv er ute på CD, vinyl og digitalt nå!

Plata er produsert av Johndoe og mikset av Marcus Forsgren (The Lionheart Brothers, Silence the Foe, Bror Forsgren, Jaga Jazzist). Utgiver er Aiko Music.

Av Håvard Margido Aspen

Videoen til førstesingelen «Gi Mæ Motorveia»: