– Jeg henter inspirasjon fra det som tidligere tider har gitt oss

LukeElliot005Luke Elliot går sin varme seiersgang over landet med strålende kritikker av debutalbumet «Dressed For The Occasion«. Som nevnt i en tidligere artikkel er alt skryt mannen fra New Jersey har fått velfortjent og vel så det. Nå er rockepoeten på ny Norgesturné med sekken full av knallsterke låter. I kveld, tirsdag 6. oktober, spiller han på Lille Ole Bull i Bergen, før han fyker videre til Volda, Stavanger, Drammen, Trondheim og andre byer rundt i vårt lille land som elsker alt som lukter av Amerika. Og tro meg når jeg sier at Luke Elliot virkelig lukter Amerika! Han stinker av bourbon og Lucky Strikes. Han oser av stekefett og trailereksos, skitne gitarstrenger og mørk lønnesirup. Han ser ut som sønnen til Al Capone og høres ut som 100 levde år, og har klart å skape seg et slitesterkt image på svært kort tid. Han er en av disse historiene som dukker opp av intet og som plutselig er på alles lepper. Hvor kommer en sånn plutselig suksess fra? Luke Elliot avslører at det ikke bare er bare bare:

– Det har vært enormt mye arbeid. Manageren min Christa Shaub og jeg jobbet hardt i det nordøstlige USA i mange år før jeg kom dit jeg er nå. Norge var et lykketreff på mange måter, forklarer artisten fra New Jersey.

Luke Elliot kom altså rekende på ei fjøl, som man sier, over til Norge for et par år siden, gjorde noen konserter i Oslo og Trondheim som gav publikum bakoversveis, musikkjournalistene ejakulerte blekk i skjortelomma, og bookingagentene fikk dollartegn i øynene.

– Vi gjorde det veldig bra i New York før vi kom til Norge. Vi endte opp her litt tilfeldig etter at jeg møtte møte Eirik Mosveen, en reporter for VG som skrev en del om meg for en stund siden. Vi ble så bedt om å komme over for en turné, og etter et par konserter ble bedt om å bli værende. Jeg tror at vi ville ha slått gjennom i USA også, men det skjedde tilfeldigvis her først.

LukeElliot001

Elliot sitt backingbad, The Salmon Smokers fra Østfold med Omar Østli på diverse strenger, Finn Tore Tokle på bass og Eivind Kløverud på trommer er et fantastisk bra band som det faktisk ryker av! Det er ikke ofte man hører et lokalt backingband gjøre en så bra jobb, men disse karene kan virkelig sakene sine, og lager et rotekte amerikansk lydbilde samtidig som de rocker så pølsa skvetter ut av vaffelen!

– Salmon Smokers er fantastiske, sier hovedmannen om bandet sitt. – Jeg var så heldig å gjøre min første turné i Norge med dem, og enda mer heldig å ha dem på denne plata. Alle disse gutta spiller med Henning Kvitnes, og er enormt erfarne. Jeg er ikke sikker på hvem vi kommer til å bruke på neste album, men vi vil absolutt ha dem i tankene!

Luke_Elliot_press_picture._Photos_by_Jorn_Veberg_(5)Selv spiller Elliot akustisk gitar, piano, vokal, og pumpeorgel på plata.

– Hadde du noen plan for sounden på albumet før du gikk inn i studio med bandet, eller var det bare pianoballader hele veien?

– Jeg hadde noen ideer. Produsenten min John Agnello og jeg hadde jobba med arrangementer på låtene hjemme i Jersey City, men da vi møtte Salmon Smokers fikk låtene et eget liv. Man har vanligvis ideer før man går inn i studio, men du må la ting utvikle seg naturlig. Det er en helt annen verden.

Jeg leste et intervju med Luke Elliot et sted hvor han lista opp noen av de artistene som har betydd mye for ham, og jeg var så glad for å endelig se en artist som faktisk erkjenner sine åpenbare inspirasjonskilder. Jeg har snakket med så mange artister som fornekter det åpenbare, som tydeligvis mener at deres inspirasjon er genial eller guddommelig. Luke Elliot derimot, ramser opp Bob Dylan, Tom Waits, Nick Cave og Elvis Costello som sine store forbilder, noe som absolutt høres, både i tekster og musikk.

– De gutta er heltene mine, og alle har så mange musikalske kvaliteter som jeg beundrer. Bob Dylan spenner over alle musikalske genrene. Han er utvilsomt den beste låtskriveren jeg noensinne har hørt. Tom Waits er hjerteskjærende og brutal på samme tid. Nick Cave er legemliggjørelsen av rock ‘n’ roll. Elvis Costello er en håndverker med sangene sine. Han gjør alltid det uventede.

– Og hva med noen av de mer aktuelle aritstene som Richard Hawley og Ed Harcourt? Føler du at du har noe til felles med dem?

– Jeg liker disse gutta. Jeg tror vi har mye til felles, og prøver å gå ned en lignende vei. Vi er alle låtskrivere i tradisjonell forstand, tror jeg.

IMG_3737I en annonse for en Tom Waits-konsert i Oslo på 70-tallet sto det: «En ekte beatnik fra 50-årene!» som om han var en slags levende antikvitet. Elliot blir ofte beskrevet som «tidløs», «en kjederøykende barpianist» og «en kjeltring fra en westernfilm».

– Er du også et levende freakshow fra fortiden, eller ser du på deg selv som en moderne og fremtidsrettet artist med begge føttene plantet i dette årtusenet?

– Haha! Jeg ser ikke på meg selv som en fyr fra fortiden. Jeg er absolutt en del av samtiden, men jeg henter inspirasjon fra det som tidligere tider har gitt oss.

Jeg synes det er herlig med artister og band som ikke prøver å finne opp hjulet, men heller konsentrerer seg om god låtskriving. Jeg får en følelse av at Elliot også mener at gode sanger er viktigere enn å gjøre noe «nytt».

LukeElliot003– Vel, jeg tror ikke vi vil ha med meg DJ på scenen med det første. Jeg tror hjertet av låtskriving er å hedre sangen i seg selv. Hvis du absolutt må gjøre noe nytt eller annerledes, bør du kanskje la være – disse tingene bør komme naturlig. Ikke alle er Miles Davis.

– Du spiller i Bergen i kveld, har du vært der før? Hvor mye har du sett av Norge siden du kom hit? Og har du flyttet hit, ellerbor du fremdeles i NJ?

Jeg har aldri vært i Bergen, men har hørt fantastiske ting. Jeg har hørt naturen er nydelig, og jeg gleder meg stort til å bare nyte det. Jeg har sett en god av del av Norge når jeg har turnert – mye av nord og sør, men ikke mye i vest ennå. Vi blir værende i Norge fram til slutten av november, og deretter stikker vi til Storbritannia for å slippe plata der, så er det over til USA.

Og til slutt: – Er Luke Elliot ditt virkelige navn? Fordi med et navn som det (og en smule talent), kommer du jo garantert til å bli en suksess!

– Haha! Ja Luke Elliot er faktisk navnet mitt. Foreldrene mine gjorde en god jobb med alle våre navn!

Av Håvard Margido Aspen

Turnéliste: 

06. okt: Lille Ole Bull, Bergen
07. okt: Tre Brør, Voss
09. okt: Rokken, Volda
10. okt: Ervika, Stadt
23. okt: Martinique, Stavanger
25. okt: Union Scene, Drammen
29. okt: Familien,Trondheim
31. okt: Tapeo, Gjøvik
06. nov: Cafe Stift, Lillehammer
14. nov: Harvest, Kvinesdal
27. nov:  Blårock, Tromsø
28. nov: Gregers, Hamar

http://www.lukeelliot.com/

https://www.facebook.com/lukeelliotmusic