Music is a mission, not a competition.

Enfant Terrible  Rune Grammofon  11 April 2014

Enfant Terrible
Rune Grammofon
11 April 2014

Hedvig Mollestad Trio. Når man hører et sånt navn, tenker man øyeblikkelig på kjedelig taffeljazz med støvete kontrabass, viskende piano og vispete trommer. At de gies ut på Rune Grammofon gjør ikke akkurat kål på kunstjazzfordommene. Men forskjellen på Rune Grammofon sine artister og andre jazzartister, er at Rune sine rocker balle! Jeg nevner: Motorpsycho, El Doom & The Born Electric, Bushman’s Revenge, og ja: Hedvig Mollestad Trio. Denne usedvanlig beintøffe trioen består av Hedvig Mollestad Thomassen på elektrisk virtuosgitar, Ellen Brekken på buldrende ståbass og Ivar Loe Bjørnstad på The Animal-trommer. Før påske slapp de sitt tredje album, titulert «Enfant Terrible»selvfølgelig til (velfortjent) strålende kritikker. Trioen durer på med det ene tøffe rockeriffet etter det andre, pakka inn i progressive jazz-greier, så de blåser flassen av både rockere og jazztullinger, og har laga ei plate som er helt perfekt å spille drithøyt i bilen! Tru meg, jeg har prøvd! Til tross for stonerelementer, Hendrix-gitar of full fuzzpedal, synes jeg jazzelementene er mer tilstede på denne plata enn den forrige. Dette pakka jeg inn i en spørsmålsformulering, og sendte avgårde til Hedvig.

– Gratulerer med ny plate! Jeg synes det er vesentlig forskjell på denne og «All of them witches», hvor «Enfant Terrible» er mer jazz og mindre rockeriff enn fjorårets. Er dette bevisste valg, eller oppstår låtene spontant?

– Takk! Låtene oppstår ikke spontant, nei, på ingen måte. Vi lager låter på ulike måter, men ofte sitter man med instrumentet sitt, kanskje i forbindelse med egenøving, og lager forskjellige deler – det kan være riff, melodier, rytmer, akkordrekker – alt mulig. Så tar man det kanskje opp, går og grubler på de, hører de for seg, lager nye versjoner neste gang man øver, setter noe sammen, forkaster noe, tar det med på fellesøving osv osv. Vi er ikke opptatt av genreinndeling som rockeriff og jazzakkorder, men prøver å ta tak i de idéene vi får og jobbe de ut i de retningene vi synes de låter best.

– Lyden på Enfat er også litt annerledes enn på de to foregående. Har du forsket mye på gitarlyd det siste året? Og er du en «en-gitar-gitarist», eller har du med deg 100 gitarer på scenen?

– Jeg er veldig opptatt av lyd, men har ikke forsket noe betydelig mer på det i år enn de foregående årene. Jeg bruker stort sett én gitar, jeg liker å være godt kjent med instrumentet jeg spiller på.

Hedvig og hennes ene gitar. Foto: André Løyning

Hedvig og hennes ene gitar. Foto: André Løyning

– Enfant Terrible, et uttrykk som beskriver rebeller innen kunst og musikk, som utfordrer det etablerte. Er dere en gjeng med anarkistiske bråkebøtter?

– Nei, vi er egentlig veldig snille og veloppdragne, så vi måtte kompensere med en tøff tittel.

Hedvig og gjengen var nominert til Spellemannsprisen i kategorien «rock». Jeg synes selvfølgelig de burde vunnet, men det var poporkesteret King Midas som stakk av med munnharpa denne gangen. En skam, mener Ruzt-redaksjonen! 

– Hvor viktig er det for norsk musikk at et band som HMT blir nominert til Spellemannsprisen? 

– Jeg kan ikke snakke på norsk musikk sine vegne, men jeg personlig mener det er bra og viktig å vise frem diversiteten innenfor genrer. Music is a mission, not a competition. Vi følte ikke at vi tapte noe, med andre ord.

De ser jo unektelig litt snurte ut! Kanskje nachspielet sugde.

De ser jo unektelig litt snurte ut! Kanskje nachspielet sugde.

– Hvis jeg skulle sammenlignet dere med et annet norsk band, ville jeg nevnt Bushmans Revenge. Begge befinner seg i et lekent landskap mellom rock og jazz, men jeg oppfatter Bushmans som et prosjekt med litt mer humor. Er Hedvig Mollestad Trio goth-lillesøstra til Bushmans Revenge? Eller har jeg missa humoren din?

– Den sammenlikningen tar jeg som et kompliment, for BR er et av de mest vitale bandene jeg vet om, og både Even, Gard og Rune er helt rå på det de gjør! Jeg kan gå på Bushmans-konsert hver dag uten å bli lei, jeg elsker å høre på Even spille gitar. Titlene til Even er jo veldig humoristiske på en til tider litt mørk måte, og det speiler nok hans humor ganske godt. HM3 derimot, jeg vet ikke om vi er mer selvhøytidelige, det tror jeg kanskje ikke, men Bushmans har nok litt mer synlig humor, ja. Men jeg tror kanskje vi smiler mer på scena. Men jeg er ikke sikker.

VOM - et rockeband for deg som liker damer som liker krem!

VOM – et band for deg som liker damer som liker krem!

– Blir det turnering med denne plata?

– Absolutt, vi spiller hele tida, vi. I sommer skal vi gjøre lite i Norge, noen få festivaler bare, men så skal vi spille i Italia og på noen jazzfestivaler i Canada, og til høsten skal vi 3 uker i Europa. Det blir deilig!

– Hvilke andre prosjekter er du opptatt med for tiden?

– Det er mye Trio om dagen, naturlig nok, men jeg har også nettopp gitt ut plate med rockebandet VOM. Det er det mye humor da. Og til høsten skal jeg spille med Jarle Bernhoft, og med Elin Rosseland sitt prosjekt. Det blir stas.

Få med deg Hedvig Mollestad Trio hvis de dukker opp på en festival nær deg, eller stikk til Canada, der har du sikkert aldri vært før! I mellomtiden bør du pelle deg til nærmeste platebutikk og plukke med deg alle tre platene til HMT, så får du kred både av meg og han kule fetteren din som digger jazz! 

Av Håvard Margido Aspen

885924_495240467204808_1317738863_o