Get aboard the G-shuttle!

Pink is the new black! Neida.

Pink is the new black! Neida.

Jeg så Gerilja live, og intervjua dem i 2008 på Phonofestivalen i Bergen. Den gangen var det ekstemt lite info om bandet på internett, og det var umulig å gjøre noe research før interjvuet. Jeg fant noe småtteri her og der, de hadde tre låter på Myspace (look it up, kids) og hadde vunnet en eller annen pris. Resten av internett var tomt for rockebandet Gerilja. Ingen bilder (ikke at jeg trengte det, jeg gjorde intervjuet for radio), ingen biografier, ingen turnéoversikter, ingen ting. Nå, i 2014, er internett blitt mer av en nødvendighet, også for postfuturistiske trashglamband (den fant jeg på sjøl!).

Google bildesøk på "glam trash" gir deg blant annet dette.

Google bildesøk på «glam trash» gir deg blant annet dette.

Og i god tid innen Facebooks nærtstående gravferd, har altså denne Oslo-trioen kommet seg «på nettet» som kidza sier. Og nå kan man altså finne ut av at bandet Gerilja består av Aleksander, Ottar og Simon, og: «if Dave Mustaine and Marc Bolan had a son, it would be Aleks, singer/guitarist of GERILJA. And since Simon (lead bass) and Aleks are bros, I guess Dave and Marc must be responsible for him as well. No one really knows where Ottar comes from, but he has gold teeth and the babes love him so who cares?»

I tillegg står det kontaktinfo til presseagenten deres, så det var ikke vanskelig å sende avgårde en intervjuforespørsel. Bandet spiller nemlig på Hulen i Bergen i morgen (fredag 7. februar), og Ruzt hadde lyst å prate med dem om livespilling. Men først, dette:

Har dere gjort noen grep for å bli bedre profilert, eller stoler dere fremdeles på jungeltelegrafen?

 

Ikke ta sentralstimulerende før du går på Gerilja-konsert.

Ikke ta sentralstimulerende før du går på Gerilja-konsert.

Ja, men nei. Ha ha ha. Jungeltelegrafen er jo det beste. Vi er ikke så gode på nett. Jeg tror det finnes en wikipedia-artikkel om oss nå. Det er fin progresjon synes jeg! Og så er det en del andre ting som ligger ute tror jeg. Jeg pleier ikke google Gerilja så ofte. En ting som er litt forvirrende er at det finnes et veganer-band i Stavanger som også heter Gerilja. Vi fikk en gang spørsmål om hva de «svært politiske» tekstene våre handlet om, og  om kampen for dyrs rettigheter.  Alle spørsmålene var helt ubegripelige, så vi skjønte etterhvert at det var straight-edgegutta i Stavanger vi ble forvekslet med. Vi kjemper for dyrs rettigheter, men det er mest på fritiden, ikke gjennom musikken. Samme med politikk. Du skal finlese hvis du skal finne tydelige politiske budskap, men de er der. Bror.

Pink Slush Twilight EP. Kjøp den hvis du kommer over'n!

Pink Slush Twilight EP. Kjøp den hvis du kommer over’n!

Dere sa også i 2008 at dere holdt på med en plate som skulle komme om ikke så lenge. Det tok 5 år. Hva skjedde? Og går det 5 år til neste gang? 

Ja det tok sin tid. Innimellom der kom det heldigvis en maxisingel/EP ut. Pink Slush Twilight. Sjelden sak. Den fullengderen hadde vært ferdig i 2 år før den kom ut. Vi brukte lang tid på å forhandle en kontrakt, så fikk vi et bedre tilbud. Så gikk det en del forhandlingstid der også. Deretter satte Razzia Records, som de heter, utgivelsesdatoen nesten et år fram i tid. Så sånn var det. Nei, det blir ikke fem år til neste gang. Vi slipper å forhandle kontrakter og dessuten vet vi sånn ca hvor vi skal hen med skiva. Satser på å slippe nytt materiale til høsten.

Gerilja er en gitar/bass/trommer-trio, men på plata er det et tonn med det som ofte beskrives som «farlig 80-talls synth». Men hvordan fikser trioen dette live? Har de vurdert å få med et fjerde medlem til å ta seg av synthinga?

Det er en miksepult, ikke en skrivepult!!!

Det er en miksepult, ikke en skrivepult!!!

Ja, vi har vurdert å ha med en fjerde person, men hvem skulle det vært liksom? Tror ikke det blir så enkelt å finne en som passer inn. Løsningen er backingtracks. Det var skikkelig vrient å få det til på en bra måte, men det gikk til slutt. På skive har vi ingen restriksjoner utover at det skal høres fett ut. Live må vi kutte ned til beinet og ha med det som er viktigst. Kunsten er å finne essensen av låtene og spille akkurat det som ivaretar de viktigste elementene i musikken. Jeg tror vi har klart det ganske bra. Tror jeg.

Hvordan er turnévirksomheten deres for tiden? Får dere spilt så mye dere ønsker?

Vi har spilt ganske mye i det siste så ja, men nei. Nei, fordi vi gjerne kunne spilt enda mer og ja fordi vi prøver å lage ny skive. Vanskelig å skrive låter når man skal ut og spille hele tiden. Vi har vel spilt 60-70 konserter siden skiva kom, og mer skal det bli. Blir vel skippertaksstrategien på neste skiva óg tenker jeg.

 

Aleks multitasker på Garage

Aleks multitasker på Garage

Er det lenge siden dere spilte i Bergen? 

Vi spilte i Bergen i september tror jeg det var. På Garage. Rett før vi dro på Europa-turné med Kvelertak. Var topp stemning! Dennis [Reksten], Bergens desidert største kulturpersonlighet, var i storform.  Vi fikk kastet et blikk på både Fløyen og Ulriken. Noterer meg at billetten til taubanen har et påtrykt bilde som  sammenligner Ulriken, høydemessig, med Eiffel-tårnet og Empire State Building. Det er tydligvis Bergenserne som har bygd hele fjellet. Meget imponerende! Vi fikk tatt flaggruten til Stavanger etterpå óg, så det ble mye kultur kan du si.

Til slutt: Hva går Bergenserne glipp av hvis de ikke stiller opp på Hulen på fredag? 

De går glipp av en real dose post-apokalyptiske grooves og et Gerilja som sjeldent har vært i bedre form. Dessuten skal Tremoro Tarantura varme opp, hvis de ikke har trukket seg. De er bra.

Bra er også Gerilja, det kan Ruzt skrive under på! Vi stiller iallefall på Hulen på fredag, med bar overkropp og mengder med pils innabords. Forvent full rapport på Ruzt i løpet av helga!

Sjekk Gerilja på Facebook og Spotify, og kjøp vinyl, før det er for seint!

Av Håvard Margido Aspen