The Launderettes om nytt album, rockelivet, B-kultur og Lilyhammer

Cecilie Asker spiller trommer i The Launderettes

Cecilie Asker spiller trommer i The Launderettes

– Det var på tide! sier Cecilie Asker, trommeslager i The Launderettes. Den forrige plata deres var en samleplate, men hun bedyrer at de ikke har ligget på latsiden.

– Vi har gitt små drypp de siste par årene, i form av vinylsingler som vi har sluppet med et halvt års mellomrom.

Den nye plata heter «Getaway» og er inspirert av Jim Thomsons bok «The Killer Inside Me».

– Ideen kom vi fram til i fellesskap. Vi hadde snakket om å finne en ramme for den neste plata vår. Garagerock handler jo mye om party og moro, men vi hadde lyst til å være mørkere og dystrere. Da noen på øving nevnte Jim Thomson falt alt på plass. Det nytter ikke å tvinge fram ideer, sier Asker, – Det må komme av seg selv!

Jim Thomsons kult-krim fra 1952 "The Killer Inside Me"

Jim Thomsons kult-krim fra 1952 «The Killer Inside Me»

Bandmedlemmene i The Launderettes har alle svart belte i 50- og 60-talls B-kultur. Dette er dog ikke et must for å forstå seg på dem

– Det blir kanskje litt ekstra for dem som vet litt om 50-tallet. Det ligger en del hint i tekstene, men også i platecoveret! sier trommisen. Ruzt.no kan blant annet avsløre at bilen på coveret er en Ford, og at «Getaway» er tittelen på en annen bok av Jim Thomson.

Man trenger nok ikke å ha lest mye hardkokt krim fra 50-tallet for å sette pris på «Getaway», kan Cecilie Asker fortelle.

– Plata er bare løst inspirert, den følger ikke en handling fra A til Å. For eksempel er «Red River», som er ei låt på plata, også en gate i Austin, Texas, hvor handlinga i boka foregår. Det er meningen at lytteren skal få en følelse, og tematikk fra boka dukker opp som små drypp her og der. Vi har egentlig laget soundtracket til en film som ennå ikke er laget!

The Launderettes Hyde Park backstage

The Launderettes Hyde Park backstage

– Det krever full disiplin, sier Cecilie, også er kjent som kulturjournalist og kommentator i Aftenpoften.

– Man må virkelig ville det. Vi bruker all vår fritid, og alle våre ferier på dette. Noen av oss har unger, og de må bli med på turne! Nå har vi jo byttet ut Fernetflaska med joggesko når vi drar på turne, men når vi står på scenen er det klampen i bånn og alt på max! sier den energiske trommeslageren.

– Jeg bruker å spøke med at dette er min golf! sier hun lattermildt.

Men i motsetning til middelaldrende menn som bruker fritiden sin på å pusse kølla sammen med sine foretningspartnere, tjener faktisk Cecilie og venninnene penger på hobbyen sin.

– Vi har vært veldig heldige, og fått solgt noen av låtene våre til film, TV og reklame. I tillegg selger vi en del plater, mest i USA faktisk. Vi tjener også mer penger på radiospilling i USA enn i Norge, sier hun.

Foto: Rubicon

USA-suksessen kan nok delvis tilskrives Little Steven Van Zandt, kjent fra Bruce Springsteens E Street Band, og TV-seriene Sopranos og Lilyhammer.

– Vi var på turne i USA, og på en konsert i New York kom Stevens folk og hørte på. Etterpå kom de backstage og spurte om vi ville bli med til studioet hans og ta en prat, og det ville vi jo! forteller Cecilie.

– Han er veldig supportiv altså, vi bestemmer alt selv. Men han hjelper oss med å få ut musikken vår til nye markeder. Han er en person som står på for tradisjonell rock gjennom radioprogrammet sitt. Han har hjulpet oss å nå et mye større publikum i USA, og via publishingavtaler i statene, har vi fått avtale med film, TV og reklamebransjen.

I høst kan vi både se og høre The Launderettes i en episode av Lilyhammer som sendes på NRK og Netflix. Men følg med, for plutselig dukker de opp på en scene nær deg!

Getaway_cover

Den nye plata til The Launderettes med smakfull coverdesign av Johanne Hjorthol

– Vi skal spille i Bergen og Trondheim iallefall, og i Vadsø! Men først skal vi en tur til Spania og blant annet spille en festival i Madrid! sier Cecilie, og høres ut som hun gleder seg til å spille live.

– Jeg har ikke noe valg, sier hun.

– Å ikke spille er ikke noe alternativ for oss. Så får vi heller ende opp med å spille rullatorrock som 70-åringer!

Foreløpig er det ikke mye rullatorrock å spore hos The Launderettes. Plata er ute på vinyl nå, og slippes digitalt senere i år.

Les anmeldelsen av «Getaway» her

Av: Håvard Margido F. Aspen