– ALLE BLIR GAMLE EN GANG, OGSÅ VERDENSROMMET

Black Debbath er ute med sitt syvende studioalbum på 16 år, noe som må sies å være ganske produktivt sammenlignet med andre band i Duplex-kollektivet. Med unntak av Bare Egil Band (som brukte 11 år på sine to første plater), har de fleste andre orkestrene under den digre, tullete Duplex-paraplyen bare gitt ut ett til to album. I tillegg til å ha gitt ut flest plater, er også BD det bandet som høster best kritikker for tiden, med femmere rullende fra både Akersgata og regionene (ja til og med en SEKSER fra Hamar Arbeiderblad!), noe som som må sies å være oppsiktsvekkende bra terningkast til et band som selv har sagt at «fireren er humorrockens sekser«! Så mens kritikerslaktede LYD, bråkebøttene i Hurra Torpedo og underlige Sinsen er blitt avspist med ett album (og noen EPer) hver, får altså Black Debbath langt mer oppmerksomhet fra Egil Hegerberg, Lars Lønning, Aslag Guttormsgaard og Ole Petter Andreasen. Jeg spør bandet om det er slik at prosjekter med størst publikumstekke får lengst levetid?

BlackDebbath03– Det handler nok dessverre ikke om publikumstekke, men snarere at vi ikke vet bedre, svarer gitarist og Duplex-veteran Aslag Guttormsgaard over en klokkeklar ISDN-linje. – Dessuten har vi ingen andre venner enn de i Duplex-konsernet, og det er fortsatt svært hyggelig og gøy å spille sammen, så heller det enn å være venneløs! Når det er sagt så har vi en rekke andre band i Duplex som har levd lenger, (Bare Egil Band, Hurra Torpedo, Reidar Roses Orkester, Flasketuten peker på, LYD osv.) men Black Debbath er nok av de mest aktive.

Førstesingelen «Pensjonsballade» er en duett med Bjørn Eidsvåg, som de siste åra er blitt en brobrygger mellom generasjoner, gjennom deltakelse i Radioresepsjonen og som en ivrig bruker av Twitter. Aslag innrømmer til Ruzt at samarbeidet med Eidsvåg er et forsøk på å suge til seg nye lyttere i de høyere og lavere alderssegmenter. Samtidig er det tydelig at alderen begynner å ta igjen de overstadig skjeggete herrene i Black Debbath. – I gjennomsnittsalder er vi allerede langt forbi Ozzy og gjengen, sier han. – Alle blir gamle engang, også verdensrommet. Og da er godt at alderdommen er sikret på en tryggest mulig måte.

BlackDebbath04

Med  bandets første utgivlese, EPen «Problemer Innad i Høyre» (1999) var Black Debbath høyaktuelle og tok den politiske tidsånden på kornet. Siden er låtene blitt mindre og mindre politisk aktuelle («Bytt Kjøkkenklut Oftere», «Min kone forlot meg mens jeg sto og fiska», «Martin Schanche (The Coolest Man in Norway)»), med noen hederlige unntak så klart. Er ikke norsk politikk spennende nok lenger?

– Vi kjenner jo på at den politiske debatten i Norge begynner å bli svært marginal, sier Aslag. – Norge er på mange måter blitt for lite for oss, jorden også for den saks skyld og det er jo også derfor vi denne gangen søker vekk fra steinrøysa mot nye nedslagsfelt for vårt politiske engasjement; nemlig til space.

PromoImageSpace ja. Den nye plata heter altså «Universell Riffsynsing«, så da kan vi kanskje vente oss temaer som spenner mist like vidt som på tidligere utgivelser?

– Det er mye melodi i fokus her, samtidig som skiva inneholder noen av de hardeste og raskeste låtene vi har laget så langt. Når det gjelder temaer har vi denne gangen forsøkt å ta tak i mer universelle problemstillinger, sånn som den endelige beliggenheten til Munchmuseet, og hva i all verden Justervesenet driver med. Vi debatterer også rundt fordeler og ulemper med ulovlig nedlasting og kaster en brannfakkel inn i sikkerhetsdebatten i samfunnet. Er vi trygge nok, eller kan det gjøres enda flere tiltak? En ting er sikkert, det er livsfarlig å leve.  Vi har også lagt inn noen små overraskelser som peker i retning av noe nytt. Den som lytter vil forstå.

Foto: L-P Lorentz

Foto: L-P Lorentz

Lars Lønning lagde i sin tid en nidvise om en artist som ifølge seg selv «kunne synge om absolutt alt». Gjelder ikke dette nå også for BD? Prøver dere å pushe grensene for hvor smalt tema det er mulig å skrive en tøff låt om?

– Vi vil ikke dømme eller diskriminere. Hvem bestemmer hva som er for lite eller for smalt tema og skrive låt om? avslutter Aslag Guttormsgaard før kona mi må bruke internettlinja til å ringe sin mor.

«Universell Riffsynsing» er ute nå på Duplex Records! Anmeldelse kommer på mandag når Rolf har brukt helga på å høre gjennom plata og drukket nok øl til å gjøre seg opp en mening!

Av Håvard Margido Aspen