– Vi er seriøse, ikke pretensiøse!

maroder-960x380La det være sagt med en gang: Jeg har vært Duplex-fan i snart 20 år, og har ledd av det meste som er kommet fra den kanten (eneste unntaket var kanskje den meget merkelige utgivelsen «Just Like a Girl» av tomannsprosjektet Sinsen fra 1998, som ifølge Kristopher Schau selv høres ut som om de spiser nyregrus som kinosnacks ). Hvis du har vært på et nachspiel i Bergen hvor en stupfull trønder har insistert på å spille Slakter Fjes på repeat, var den trønderen antakelig meg. Og jeg angrer ikke! Siden starten har det vært mye tull og tøys fra Egil Hegerberg, Kristopher Schau, Lars Lønning, Aslag Guttormsgaard og de andre mer eller mindre (helst mindre) faste medlemmene i musikkollektivet Duplex Records.

lydkonf12

L.Y.D.: Egil Hegerberg, Aslag Guttormsgaard og Lars Lønning, ca 1997.

Objektet for dette intervjuet, Aslag Guttormsgaard, har gjort seg skyldig i å skrive og fremføre udødelige slagere som «Familien Ost», «A Brief Guide To Norwegian» og «Brødrene Kruttslam-Kåre».
Band som Hurra Torpedo, Aasen, Black Debbath og L.Y.D. har fått hundrevis av fulle studenter til å le i 25 år, og er vel anerkjent som kongene av humor-rock. Men med det psykeldeiske slow-rockbancet MarOder håper frontmann Aslag Guttormsgaard å unngå tøysestempelet. Men, må jeg innvende, hvordan kan man ta et band seriøst når de opptrer på konsert iført korpsuniformer fra 60-tallet?

– Jeg har egentlig aldri helt forstått hvorfor det absolutt må være det ene eller det andre, sier Guttormsgaard over en klokkeklar rikstelefonlinje.

Aslag i MarOder-uniform

Aslag i MarOder-uniform

– Selv om jeg er i drittdårlig humør en dag, betyr det ikke at jeg ikke kan le, tvert imot egentlig! Det er kanskje da jeg ha mest behov for å le! Skjæringspunktet mellom komedie og tragedie er jo hvor den beste humoren oppstår. Jeg har aldri sett motsetningen mellom humor og alvor. Hvorfor må alt være rent? Vi tar jo musikken på alvor i MarOder, og det har vi ikke alltid gjort med alle tøyseprosjektene i Duplex. Korpsuniformene kommer av at jeg liker korpsmusikk, og jeg føler vi har litt korps i uttrykket vårt. «Maroder» betyr dessuten opprinnelig «plyndrende soldat», og jeg ser for meg korpsuniformene som litt militære.

MarOder er altså et band bestående av Aslag Guttormsgaard, Gunnar Berg-Nielsen og Atle Hassel, hvorav kun Guttormsgaard er et kjent navn blant Duplex-fansen. Aslag forklarer:

Atle Hassel - Orgel, bass, casio, trekkbasun og klokkespill

Atle Hassel – Orgel, bass, casio, trekkbasun og klokkespill

– Vi fant ut at alle Duplex-prosjetene kræsja litt med hverandre. Hvis Egil var ute og spilte, kunne ikke jeg spille med Hurra Torpedo, så jeg måtte finne noe jeg kunne gjøre alene, og det ble Maroder. Atle, som spiller orgel, fant jeg i barnehagen til dattera mi. Vi prata om musikk sammen, og så kom det fram at han hadde bakgrunn som bryllupssanger i Trøndelag, hvor han dro med seg et Hammond-orgel, fullt utstyrt med fotbass og greier! Dette syntes jeg hørtes veldig tøft ut, og han hadde lyst til å ta opp igjen en gammel lidenskap, så da ble han med. Gunnar, som spiller slagverk, ble med gjennom Atle, da de hadde undervist på musikkskole sammen.

"Takk for kniven" 1997. Foto: Arve Ringen

«Takk for kniven» 1997. Foto: Arve Ringen

Jeg kan ikke la være å briljere med min inngående kunnskap omkring intervjuobjektets tidligere prosjekter, så jeg trekker fram en obskur låt fra det alt for dårligselgende 97-albumet «Takk for kniven» av gruppa L.Y.D. Låta «Udetonert bombe» har nemlig alltid slått meg som en av flere utypiske Duplex-låter på dette elleville albumet. Innimellom låter som handler om panting av flasker, tissing, kål og gamle damer med tanks, kommer altså denne rare, lille perlen signert Guttormsgaard. Jeg må jo selvfølgelig nevne dette, at jeg alltid har likt den, og sett på den som utypisk, en underfundighet blant plattheter, men som på en merkelig måte likevel hadde en fortjent plass i selskap med de bløte vitsene signert Egil Hegerberg og Lars Lønning. Låta dukket opp igjen på Aslag sitt soloalbum «Søster Hvit» (2003).

– Denne låta kan kanskje ses på som en spire til Maroder. Før i tiden, før vi ble kanonisert som humorband, var ikke alt nødvendigvis morsomt. Den eneste regelen vi hadde var at vi skulle gjøre ting vi likte. På LYD-albumet gjorde vi nettopp det, og ikke alle låtene er ren humor, som kanskje noen hadde forventet.

Maroder - "Nattfugl" 2010

Maroder – «Nattfugl» 2010

Dette finner vi altså igjen i MarOder, Aslag den underfundige raringen som er mer pussig enn morsom, men som sier ting som man kan kjenne seg igjen i. Hvem liker vel ikke ting som er slitt? Har du ikke av og til undret på om du plutselig skulle være mutters alene på kloden når du sitter inne alene en iskald og stille vinterkveld? Har du ikke filosofert over skumringstimen den ene kvelden som aldri kommer igjen? Det er altså ikke Duplex-humor her, null og niks, til tross for korpsuniformene!

– De som følger oss skjønner greia. Vi får masse positive tilbakemeldinger fra publikum. Det er nok mer fokus på musikken denne gangen. MarOder varmet opp for Bare Egil på hans siste turne, og da spilte vi for Duplex sitt kjernepublikum og fikk kjemperespons! Anmelderne bli kanskje litt forvirret, de forestiller seg noe kjempemorsomt, også får de noe helt annet. Jeg tror mange mennesker har vanskeligheter med å takle denne blandingen av humor og alvor. MarOder er ikke pretensiøse, selv om vi er seriøse!

Jeg har fått høre to nye låter fra det kommende albumet (kommer i februar 2014), og biter meg merke i at sounden er blitt litt mer radiovennlig siden den første plata fra 2010.

Vandringsmann cover

Coveret til «Vandringsmann», første singel fra det kommende albumet.

– Det kan jo tenkes! responderer Aslag.
– Det kan rett og slett komme av at jeg gjør alt selv, skriver og produserer. Samtidig har vi fått god hjelp av Henning Bortnes i Oslo Mastering, for å få en mer profesjonell lyd. Men det viktigste har vært å lage lyd som jeg liker. Dette bandet er veldig personlig, og musikken er på en måte blitt et produkt av det jeg er opptatt av for tiden!

Av inspirasjonskilder nevner han Tom Waits, Nick Cave, Tindersticks og tidlig Pink Floyd.

-Om man kanskje ikke hører direkte musikalsk likhet med Tom Waits, så handler det mer om idealet! Man gjør alt selv, og følger 100% egen lyst og vilje. Jeg har kanskje klart å skape meg et eget uttrykk gjennom årene, som nevnte «Udetonert Bombe», jeg rendyrker en egen stemning.

Med (snart) to plater i diskografien, begynner MarOder å ligne på et vanlig band. Kun Bare Egil Band og Black Debbath har gitt ut flere enn to fullengdere på Duplex Records tidligere.

Maroder22

MarOder – Fra venstre: Atle Hassel, Aslag Guttormsgaard, Gunnar Berg-Nielsen

– Vi slipper jo snart ny skive, så dette føles absolutt som noe varig. Vi har jo hatt litt rastløshet i Duplex, men vi øver og skriver stadig nytt materiale med MarOder. Det blir turne til våren, muligens med De Sørgelige Restene. Vi spiller iallefall på Mono 16. november, og da skal vi også kåre vinneren av konkurransen, sier Guttormsgaard. Han lover også godt nytt for vinylfansen:

– Vi har jo innsett at det er vinyl folk vil ha. Vi selger mye mer vinyl enn CDer på konsertene våre for tiden. Jeg er jo så gammal at jeg ble sur da CD-ene kom, men så vente vi oss til det. Nå er heldigvis vinylen tilbake, og plata vår blir faktisk bare utgitt på vinyl og digitalt.

Selv om Duplex-gutta aldri har fått bedre terningkast enn 4 (de sier selv at 4 er den nye 6), kan det jo hende Aslag klarer å bryte ny mark med MarOder. I kveld (fredag 27/9) kan du dømme selv, MarOder spiller nemlig sin nye singel «Vandringsmann» på Kveldsåpent på P1 kl 19:45. Men du hørte om den først på Ruzt.no!

Av: Håvard Margido F. Aspen

Spilleliste på Spotify med det beste av Aslag Guttormsgaard: