544218_595212810527043_2077870864_n

 

By:larm-aktuelle Hjerteslag er et av de nye bandene som har steget frem fra punkmiljøet i Bergen. Noen vil kanskje hevde at det er et av de mer spesielle bandene som har steget frem fra denne scenen. Med et lydbilde som har både punk og popsødme i seg, så er det nærliggende å trekke en parallell til band som Ebba Grön og Thåström. Denne sammenligningen kan kanskje ytterligere styrkes av tekstene og en låttittel som Lasaronens Vår. Dette er garantert ikke de eneste elementene som rir bandet. Medlemmene kan regnes som veteraner innenfor bergens punkscene, og medlemmene kan skilte med å ha spilt, eller fremdeles spille i band som De Kjipe, Vestindien, Obnoxious Remains, Professor Pez og Blood Command.

Det er en sliten gitarist i form av Torjus som jeg møter på Finnegans. Etter en hard natts festing med studentradioen kjemper han mot slagg og bakfylla. Over et glass og irske rytmer venter vi på Robbie som etter hvert ankommer, og det er han jeg har i tankene hva angår første spørsmål. Den gangen jeg først hørte om Hjerteslag og fortalte om bandet til bekjente, så var de fleste reaksjonene fra folk rundt meg – Har ikke de lagt ned da? Siden vi begge bor på Møhlenpris så støter jeg noen ganger på Robbie på den lokale Bunnprisen, hvor han avkreftet alle ryktene, men de utble ikke. Det kunne nærmest virke som om hver gang cornflaksen til Robbie var litt vassen, så stod Hjerteslag i fare for å bli lagt ned. Var dette et grep fra Robbies markedsføringsskole? Torjus bryter ut i latter over spørsmålet og Robbie trekker på smilebåndet og sier slepent – Ja, jeg vil påstå det. Det er en del av flere trekk, men også for å pushe de i bandet til å tro ekstra mye på det.

Finnegans mothafucka

Finnegans – Irske rytmer og dvergdans!

– Hvordan har det funket?

– Det har funket helt greit. Bare true med dønn oppsigelse, inkludert meg selv, og avskaffe prosjektet. True med ragnarok. Plutselig så blir man mye mer giret, så ordnet vi en litt annen besetning som funket mye bedre for oss, spesielt live. Da har vi fått blod på tann.

 

–  Men var det slik at bandet først var satt våren-sommeren 2013?

– Egentlig skulle vi bare spille én konsert, bryter Torjus inn, – Den som var på Apollon. Da kom jeg og Nikolas på øving dagen før konserten og så gikk det jævlig bra. Så har det egentlig bare blitt sånn. Jævlig tilfeldig. Jeg, Robbie og Kalle (trommis i Vestindien) hadde hatt noen øvinger.

– Først så sparket jeg egentlig hele bandet, fortsetter Robbie, – men så begynte vi å spille igjen, alle utenom Vilde Tuv. Hun hadde mer enn nok med sitt soloprosjekt. Så begynte vi å spille med det samme kompet pluss to nye på gitar. Det er et puslespill som har gått opp. Det at vi har vært litt av og på har egentlig bare hjulpet oss med å få ryktet ut å gå.

– Etter den gigen der [på Apollon], så var det ikke noe vi snakket om, forteller Torjus, – Vi bare ble et band. Det bare funket så jævlig bra.

Jeg kunne absolutt ikke dy meg. Tattiser er noe alle har, ikke minst musikere. Jeg mener ikke her kun metal, rock og punkband, jeg mener forpult ALLE. Et annet eksempel som kanskje ikke er så nært, men som tekstmessig har noen likheter, er jo gjengen til Jon Olav Nilsen. På flipp spør jeg om Bergen har en forkjærlighet for veltattoverte band som synger om fyll og dårlige samleier?

tatovering_morsom__5

Typisk bandtatovering

– Vi føler ikke at vi er en gren på det treet der, smiler Robbie, – Vi vil påstå at vi er et eget tre i skogen. Dessuten hadde vi tatoveringer før vi begynte å spille.

– Jeg begynte å spille mens Jon Olav fremdeles satt her og drakk, skyter Torjus inn, – Jeg kan ikke bli inspirert av et band som starter etter.

– Du kan heller si at vi har utviklet oss til å få et mer modent uttrykk, – kommer det fra Robbie før Torjus lynkjapt kommer til – Jeg skjønner jo sammenligningen fordi det er likhetstrekk.

– Det var et flippet spørsmål også.

– Vi ser den komme og da har vi det svaret, kommer det fra Robbie før vi bryter ut i latter, -Tatoveringer er jo også et pengespørsmål, – Du ser jo at jeg har penger, – kommer det lattermildt fra Torjus.

– Hvordan blir dere tatt imot da?

– Vi spilte med Knuste Ruter i Oslo, forteller Torjus, – Det funket jævlig bra, – Vi var veldig spent på det. For meg personlig så er det viktig å ha en viss annerkjennelse i punkmiljøet, fortsetter Robbie, – Nå spiller vi ikke punk, men du kan høre punkelementer i fremførelsen, spesielt live. Så det er viktig for oss fordi det er der vi kommer fra.

– Er det en velkommen forandring for dere?

– Det virker jo som om folk digger det, kommer det lavt fra Torjus, – Vi digger det og andre folk digger det.

Til og med et par black metal-folk, sier Robbie med et smil, – Han ene likte det og han andre likte det ikke. Det går på tvers av sjangre og det synes jeg er litt fett.

Norges tekstuelle tilstand

Gutta i bandet har garantert hørt sin del rennesteinspunk, men som du helt sikkert skjønner så er det ikke bare det som påvirker de. Etter å ha møtt Robbie på Apollon noen ganger og diskutert litteratur og pop, så har jeg skjønt det. Det andre er jo også å se bandets urørtside og de bandene som er listet opp der som innflytelse. Et av bandene som er oppført der er The Gun Club. Jeffrey Lee Pierce er jo ikke akkurat regnet som lettvekter hva gjelder låtskriving og tekster, så hvordan kommer tekstene frem for Robbie?

hjerteslag

Hjerteslag back in the days med Vilde Tuv på gitar.

– For det første så er tekstene semi-selvbiografiske. Jeg kan skrive fete tekster, men jeg kan ikke dikte. Sånn sett er låtene bygget rundt tekstuniverset. Sånn sett er det ikke påtatt å synge om knust kjærlighet og å ligge i en rennestein klokken fire på natten når du burde tatt nattbussen hjem til hvor faen du kommer fra. Det er bare sånn det har vært og da beskriver man det til beste evne. Det ligger en dypere kontekst og mening bak i tekstene.

– Er dere redde for å bli sett på som pretensiøse?

– Det får jeg virkelig håpe. Jeg er ganske pretensiøs og det er han også, kommer det kjapt fra Torjus, – Når vi har såpass mye talent i bandet så er det på sin plass å være pretensiøs. Det er så mange folk som ikke tar ting seriøst og det er noe av det verste jeg vet. Tullemusikk er faen meg noe av det verste jeg vet.

– Hadde jeg hatt det i meg, så kunne jeg skrevet noe mer spennende svada, men jeg føler at budskapet vi har nå er bedre, kommer det over en øl fra Robbie, – Vi later nå heller ikke som. De tekstene kommer jo rett fra skjelettet og det er fakta faen. Du kan høre det skjønne i det, men også det brutalt råe i det. Samtidig så er det samfunnskritisk på en annen måte, hvis du gidder å høre etter.

IMG_3498

Robbie og Hjerteslag in action.

– Folk i Norge er så jævlig redde for å ta tingene seriøst, kommer det jævlig energisk fra Torjus, – Bare ta YOGUTTENE. Jonas er en forpult bra rapper, men så må han skjule seg bak en sånn gimmik og det er jævlig trist for han er en sinnsykt rå rapper. Sånne ting har så jævlig kort levetid. Hvis du ser i forhold til A-Laget som er litt på samme greia, men det er jo ikke løgn det de holder på med. Når YOGUTTENE forsvinner så vil A-Laget fremdeles være der.

– At folk faktisk tør å steppe opp og si – Hey, dette er det det går i med meg, kommer det fra Robbie.

– Det at du tør å anerkjenne ditt eget talent uten å drive med tull. Litt som om Whitney Houston skulle ha sunget karaoke, avslutter Torjus morskt.

Jeg regner med at jeg ikke står i fare for at fyllesjuken til Torjus skal komme helt ut av kontroll på Finnegans, så jeg tar sjansen på å spørre om dette er norsk fenomen?

– Det er helt sikkert nok bullshit på hele kloden, jeg bare hater tullemusikk, kommer det fra Torjus før Robbie fortsetter, – Derimot så er det et norsk fenomen det å konstruere noe. De skal konstruere uttrykket sitt og tekstene sine til det som folk synes er kult og som folk vil høre på. I stedet for å bare kjøre på med det som de har å komme med og si at dette er dødsfett.

Bandet, Label og plateslipp

Hvordan fungerer et band hvor medlemmene i bandet har vært toneangivende i sine respektive band? I mitt eget lille hode kan det kanskje være naturlig å sammenligne det med å spille GTA online. Der er det en tumleplass hvor de store egoene rår og i tillegg er de væpnet til tennene. Jeg må uansett innrømme at jeg aldri har vært i et band og hadde fått epeleptisk anfall hvis jeg hadde rotet meg opp på en scene.

IMG_3496

Bruk Axe!! Robbie har solgt seg til kosemtikkindustrien!

– Det vi har jobbet med er selve kompet. Få det til å smelle litt og høres tøft ut. Der er de andre flinke til å arrestere meg. Det er flere ører som hører – Dette her kan bli litt tamt og her kan vi skru opp tempoet litt, mens der kan vi chille litt, sier Robbie, – Tekstene blir forbedret underveis, men låtskissene kommer med en gang og de andre er veldig flinke til å gi konstruktive tilbakemeldinger. Før var jo Vilde Tuv vel så kritisk som de andre og det er et veldig sunt samarbeid å ha. Samtidig som vi tror jævlig heftig på det, så er vi ikke redde for å arrestere hverandre med en gang. En annen ting som er interessant er at det er fire vokalister i bandet. Så de kan gi meg en subjektiv tilbakemelding på vokalen, i stedet for at de bare tenker på hva de kan gjøre på sine respektive instrument, så tenker de på låten. Hvordan kan vi bygge låten. Sånn sett har vi et jævlig bra lag på gang.

– Robbie har jo skrevet et par av de beste poplåtene som har blitt lagd i Norge på lenge, fortsetter Torjus, – Så er vi så heldige å få spille de inn i studio og gi det ut på plate.

Hjerteslag002-e1382545382954

Who’s bad?!

– Før vi kom til dagens status, så har det blitt skrevet et knippe låter og vel så det, kommer det fra Robbie, – På de siste fem årene, så er det gjerne to til fem av de låtene som vi fremdeles spiller, så har vi kastet eller lagret to ganger så mange låter. I tillegg til at vi fremdeles skriver låter. Det eneste det kommer an på nå er at vi bruker tid til å sette kompet på selve låtene. Ellers så er det mer enn nok å ta av. Vi har valgt å ta oss god tid. Vi har vært i studio og vi kommer til å gå i studio en gang til, så slipper vi syvtommeren. Den blir sluppet på begynnelsen av neste år.

Hvilket selskap er dere på?

– Eget selskap, kommer det etter en slurk øl fra Torjus, – Det er et nystartet selskap med Fredrik fra Casiokids, Andreas Kristiansen og Joar som eier Ujevnt.

– De har sagt at de vil bruke en million kroner på oss for å dekke utgiftene vi har, gliser Robbie.

– Det er en del kokain som må dekkes inn. Nikolas har en del gjeld etter å ha vært på turné med Blood Command, – kommer det avslutningsvis fra Torjus før Robbie tenker på hjemmelige trakter og utfordringer, – Jeg trenger innbruddsalarm for jeg bor på Møhlenpris.

Av Knut Gigstad