Foto: MusikWoche/Dietmar SchwengerVladimir Putins glattpolerte, og svært vellykkede åpningsseremoni for de 22. olympiske vinterleker satt friskt i minnet da jeg tuslet over Puddefjorden i går kveld for å overvære Geriljakonserten på Hulen. Det skulle vise seg å bli en kveld med to svært forskjellige kulturuttykk. Jeg hadde sett Gerilja en gang tidligere, på Kvarteret i 2008. Siden den gangen har de gitt ut både EP og LP, med musikk som har begeistret både meg og seriøse musikkjournalister der borte i Oslo. Asbjørn Slettemark skrev på p3.no: «åpningssporet “Animals” noterer seg som årets åpningsspor i min bok«. Gaffa (som vi egentlig hater gørra ut av) skriver: Visuelt sett er trioen et slående syn – «imaget står til seks stjerner»Til og med den snørrhovne kultursnobblekka Morgenbladet skryter på sitt snobbete vis. 

224164_10151345190085992_1894850089_nDette bandet har altså klart å opparbeide seg et godt rykte, både som live- og plate-band. Jeg håpa på at Norges Eldste Rockeklubb, Hulen, skulle syde av fulle rockere med fett hår og frådende kjeft, men da jeg nærma meg inngangen til Hulen var det mistenkelig stille. Ikke engang narkisene i Nygårdsparken lagde lyd. Jeg gikk inn, kjøpte meg en øl, speida etter noen kjente, og satt meg ned på en jævlig hard benk mens og venta. Jeg husker ikke hvor lenge jeg satt, men jeg hadde rukket å drikke opp øllen før bandet gikk på. Det var stadig ganske glissent med folk, så det var ikke noe problem å få seg en ståplass i god nærhet til scenen, uten å bli albua i ribba av viltre19-åringer.

20120123-084238Scenen er sparsommelig dekorert: En Fender-amp, en bassamp (jeg så ikke merket, hvis det skulle ha noe å si), et trommesett, og en bitteliten synth drapert med et badehåndkle i grelle syden-farger. Inn kommer Aleksander/Aleks/Alecs, Ottar og Simon, og begynner å spelle, høyt, skittent og fælt, med skrikende gitar som blander seg med preprogrammerte synthlyder, hardrocktrommer og hårete bass. At lyden på Hulen suger sokk er noe alle vet (men jeg overhørte to gutter på dass som sa at de nettopp hadde fått nytt PA-anlegg), og denne kvelden var intet unntak. Men dette er ikke Grieghallen, det skal ikke være fint. Det er en rockeklubb i ei hule for faen. Inni fjellet for svarte! Scenen på Hulen ligger inni en blindtarm av et tilfluktsrom, det går ikke an å få fet lyd der, og det gjør ingen ting! For Gerilja, som er et band som beskrives som trash-glam, var mer trash en glam denne kvelden. Det eneste som skinte på scenen var Aleksanders litt for nye Nudie Jeans. Resten var skittent, rått og upolert, Gerilja både så og hørtes ut som de hadde campa på ei søppelfylling siden ’86! Og dere som har lest på Ruzt før, forstår at dette er noe vi oppfatter som positivt. Nå må det også sies at disse tre gutta er jævlig gode musikere. De leker ikke rockeband. Simon er en stødig bassist som gjør som bassister skal gjøre, spille tungt, stødig og holde stand bylarmsammen med trommis Ottar, som spiller på akkurat så mange trommer han trenger av gangen, uten å bli helt Animal. Aleks, som ser ut som han har spist en sopp eller to for mye, høvler over gitaren sin i både black metal-riff, 80-talls gitarsoloer og 70-talls groove. Blanda med speisa synth blir dette altså lyden av Gerilja. Den eneste innvendingen jeg har handler om synthen. I intervjuet jeg gjorde med dem tidligere i uka, innrømmer de at de har vurdert å få inn en egen mann til å traktere tangentene, og det hadde ikke vært en dårlig idé. Den preprogrammerte synthen fører nemlig til at låtene blir noe statiske. Jeg vet ikke hvordan de gjør dette, men de hadde nok blitt litt mer frigjorte med en ekte person som laga disse lydene. Kjenner du en ledig keyboardist (men hva heter det da???), send ham i retning Gerilja! Til tross for et publikum på 45 (jeg talte), leverte Gerilja absolutt varene, selv om gjengen på Hulen, som jeg mistenker besto av halvparten betalende, resten Hulen-interne (og skribenter for ymse slibrige nettblekker) på gratispass, ikke tok av skikkelig før sistelåta «Animals». Nå er jo dette også den beste låta deres, så det er ikke så rart, men Hei! Gratistips til Gerilja: Spill Animals litt tidligere i settet, så våkner publikum litt fortere!

Du, kjære leser, bør komme deg på Geriljakonsert neste gang du har sjansen, for det fortjener både de og du. De, fordi de fortjener et skikkelig publikum, du, fordi du fortjener litt skitten rock and roll!

Selv om jeg også liker pomp, prakt og russisk statspropaganda, tar jeg Gerilja foran OL-åpning når som helst!

Terningkast: En halvflaske absint

Absinthe Antonio Nadal Tunel 80  Cannabis 70cl osc big