Front cover

Det er ikke mange artister som har klart å bryte seg ut av lille Ålesund og gjort seg store og feite i hverken innland eller utland. Som eksil-ålesunder med dårlig hukommelse kan jeg knapt nevne det gamle progrock-bandet Titanic. De klarte å karre seg opp på de engelske hitlistene tidlig på 70-tallet og gjøre seg smått legendarisk, før de tok tidlig kveld med den originale besetningen. Den bestod dessuten av engelskmenn, så et rent Ålesundband var det heller ikke. Ellers gjorde popkongen Robert Post fra Langevågen en like kortvarig utenlands stjernekarriere på midten av 2000-tallet, men ellers har Ålesund mest av alt hatt sine lokale helter som alle andre byer. Denne scena har opp gjennom åra vært både stor og mangfoldig, og seint på 80/ tidlig 90-tallet var doom metal-bandet Paradigma kongene. De ble vel passe kjent utfor byen óg, etter at de slapp sitt eneste skikkelige album, «Mare Veris», på Head Not Found Records/ Voices Of Wonder i ‘95.

8926.pngMen ellers da? Er det bare bybrann, bacalao [bacalao er fra Kristiansund, din sildsame! Red.], jugendstil og griskhet byen er kjent for? Er det ikke plass til punk her da? Jo!! Tro det eller ei, men Ålesund har med Steinar Remme og bandet Rough Trade avlet fram ei Norgeskjent perle av en låt som skinner like sterkt i dag som i 1980. Låta heter «Du er en dritt» og tikker inn på knapt 20 sekund. Kjapt, stygt og herlig! Den får vi ta med oss. Så vidt jeg vet hadde ikke Rough Trade lang fartstid heller, men punken fikk nå for alvor plass i jugendbyen.

Siden da har punkband dukket opp titt og ofte i en ellers metallrocka skog, og i nyere tid har vel Blodig Alvor gjort seg aller mest kjent. Bandet LLT er uansett nyeste tilskudd på stammen, og navnet Long Lasting Train lover godt for fartstiden ihvertfall. Om de klarer å tøffe seg over landegrensene gjenstår å se, men det har gått faderlig fort hittil.

backsidecollageLLT sporet på så seint som i januar 2014. Siden den gang har de EP’en «LLT Bandits» på samvittigheten, men allerede nå er de klar med nye låter på Kull Records, bestående av røverne «Out Of Jail» og «Recovery Rocks».

Etter en rask gjennomlytt av det eldre materialet, syntes jeg de to nye låtene virker mer kompakt, variert, skitten og fengende. Låtene på gamle «LLT Bandits» er mer rett fram riffmessig, har et reint og åpent lydbilde, men mangler litt på skit og faenskap. Når «Out Of Jail» sparker igang, møter du et mer sintere og forfylla tog med banditter. De har stjelt litt her og der fra gammel Turboneger/Glucifer og blanda grovt med møkkete BlackFlag/Poison Idea-punk, men på ville vestkysten er dette helt lov, og det funker som faen.

Back coverNevnte «Out Of Jail» turer avgårde i beste punkrock-stil, med catchy vers og refreng som får rockefoten godt igang. Halveis ute i sporet går toget over i et langt, manende og melodiøst parti som fungerer flott, men som nesten kunne vært en sang i seg selv. Vokalen av Miranda Hole løfter dette partiet mye, det låter tøft og mektig.

«Recovery Rocks» åpner som et illsint lemen og punkrocken beveger seg kledelig inn i harde metalltakter på denne låta. Med René Bruvoll har bandet funnet en vokalist som tydeligvis starter dagen med ei frokostblanding av barberblad, sprit og chilipepper, for denne halsen skriker etter rehab gjennom alle partiene i låta, inkludert et svingende midtparti som nærmest sakker ned i fine Offspring vibber. Kult, mer av dette neste gang. Og drit i å kjøpe hostesaft til vokalisten!

To låter går fort unna med dette hurtigtoget, men så langt syntes jeg disse røverne har gjort få avsporinger, også med tanke på den gamle EP’en. Navnet og alderen tilsier at LLT har et strekk å gå ennå, med mange stasjoner på små scener rundt i landet, før de eventuelt avanserer til flytog mot utlandet. LLT er således ikke noe originalt og nytt tog, du har hørt og digget dette lokomotivet før, men jeg aner vilje til enda mer nyskapende hjul neste gang, uten at det blir for komfortabelt i vognene. Jeg krysser seksløperne og ønsker lykke til!
Du kan hjelpe bandittene videre på veien her:

http://musikkprisen.momentium.no/artist/32

Terningkast: Tøff Tøff, Tut Tut!!

Av