OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Helgefylla har inntil nylig vært et kjærkomment innslag i nordmenns liv, men det er også flere og flere som vil denne selvterapien til livs. Nå er den sett på som den skumle storebroren til påskekrim og mandel i grøten. Ruzt forsvarer denne edle formen for å døyve smerten som den kalde grå verden volder oss. Vi fyller helgen med kulturelt innhold og børst. Denne helgen stod Geoff Berner for underholdningen. Den stolte kvinnen Heidi Goodbye varmet opp.

 

Geoff Berner har opparbeidet seg noe som kan minne om kultstatus i Norge. Det er den beste beskrivelsen som passer på den kanadiske artisten og det forholdet mange norske kvinner og menn har til han. Mange fikk et glimt av han på det tidlige 2000-tall, da han varmet opp for Kaizers Orchestra og for mange ble dette det første møtet med kanadieren og hans humoristiske og skarpe observasjoner.  Klezmer-musikken hans svulmer over av politisk og sosial brodd, for hvem blir ikke sjarmert av låter om Whiskey Rabbinere og Porn Queen Girlfriends.

En ting ble jeg, svirebrødrene og sviresøstra jeg satt på bordet med enig om. Chagall er et ganske genialt sted å ha konsert på. Stedet har en scene og et ganske stort rom. I tillegg får man en ‘lounge’ følelse ved å sitte ved et bord der. Du mangler bare litervis med sprit, lufta tjukk av sigarettrøyk og gjenferdet til Frank Sinatra for å gjøre det komplett. En bonus på en konsert med Geoff Berner er at du får et blandet publikum. Kulturfiffen møter ølhundene og resultatet er ganske gøyalt. Det er som regel ganske stille foran ved bordene, men ved baren går fyllepreiket i et kjør. Du hører det ekstra godt når låtene avsluttes og artisten skal introdusere neste sang. Folk prøver iherdig å hysje på de som prater bak og du hører de blir mer og mer irriterte når det ikke har noen effekt. Dette er utrolig morsomt. Den eneste billedlige måten å beskrive det på er hvis noen med tvangslidelse får tak i en defekt blåsebelg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kveldens konsertgjeng.

Jeg var ikke klar over at Geoff skulle ha noen oppvarming, men en ung kvinne går opp på scenen med kassegitaren sin. Dette er Heidi Torsvik også kjent under artistnavnet Heidi Goodbye. Det er derimot ikke noen mangel på unge kvinner og menn som er glad i å ta en trall på kassegitaren sin.  Noen ganger kan det få noen ganske patetiske utfall. Et slik eksempel er en opptreden jeg så på Dattera til Hagen.  En ung herremann som jeg ikke husker navnet på skulle opptre. Det var greie låter, men tekstene var rimelig platte. Det hørtes ut som om basisen for alle låtene var det ene forholdet han har vært i og som fikk en kjip slutt. Dette er ikke tilfellet med Heidi Torsvik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heidi har morsomme tekster og den har brodden til en ung kvinne. Det er kanskje det som er appellen, hva vet jeg? Hun har en fløyelsmyk stemme og en litt sjenert mine der hun sitter. Det er ikke akkurat det jeg hadde forventet som oppvarming for Geoff Berner, men hvilken norsk musiker eller band hadde passet perfekt for Geoff Berner, en artist som selv utfordrer sjangrene? Om enn litt anonym, så er det en grei oppvisning fra Heidi Goodbye. Det hadde vært gøy å se litt mer av henne og trå litt mer i hennes univers, men slik er loddet til de som varmer opp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geoff Berner går så opp på scenen sammen med sine kumpaner Diona Davies (fele) og Wayne Adams (trommer). For de som ikke har sett en konsert med Geoff Berner kan det beskrives som en og en halv time med alkoholindusert moro. En overfladisk gjennomgang av noe av hans materiale vil gi deg deg snever innsikt i det jeg beskriver. Det er bedre å abonnere på hele pakka.

Hoveddelen av konserten består av materiale fra hans nye album, We Are Going To Bremen To Be MusiciansEt album som blir beskrevet som: A compendium of Klezmer-punk strategies against despair. Ordlyden passer bra på det som blir sluppet løs på scenen. Du ler og gjenkjenner det menneskelige ved sangen Dance and Celebrate (The Misfortunes of People We Hate). Det komiske og romantiske ved I Don’t Feel So Mad At God When I See You In Your Summer Dress og du vrenger kroppen av latter av Swing A Chicken 3 Times Over Your Head og hyllesten til BowieIkh Krakh Tomid Arayn In Der Zelber Mashin (Always Crashing In The Same Car/ Low)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Resten av konserten blir et festpakket tråkk i hans verden og det jeg husker av låter er Daloy Polizei, Luck in Exile, Maginot LineOne Shoe og Light Enough To Travel. På sistnevnte låt kommer medlemmer fra Real Ones opp for å synge med. Real Ones har gjort en versjon av låten viser og det viser det unike fotfestet Geoff Berner har på vestlandet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geoff Berner er ikke en norgesvenn ala Bonnie Tyler og Smokie. Mine venner, han representerer noe bedre. Der hvor Bonnie og Smokie kan få deg til å kjøpe en campingvogn og gi et utløp for din indre seriemorder, gir Geoff Berners musikk deg superkrefter og lysten til å gaule mot månen som en forrykt sjaman. Den får deg til å vise fingeren til alle på rusakutten når du rulles inn på et korttidsopphold på tre dager. Den hjelper deg å se de viktige tingene i livet og den gir deg menneskelig trøst, om ikke tørst! For det er helt okay å tisse i drinken til dine fiender og ingen grunn til å vise noen anger. Har du talegaven i orden, slipper du kanskje unna bøteleggelse også. Takk nok en gang Geoff for denne innsikten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skrevet av Knut Gigstad.