Dave_Rabbit_With_RABBIT_Nametag

Så var enda en av mine helter død. Det var det jeg tenkte da jeg på slump kom over nekrologen til David Delaay JR, skjønt jeg og andre som er fans av mannen kjente han under et annet navn, hans alter ego Dave Rabbit. Han tok navnet da han startet undergrunnsprogrammet Radio First Termer. Under Vietnamkrigen spilte de hard rock for soldatene, viste langefingeren til offiserene og hadde segment som var spekkfulle av sex og dopreferanser. Dave Rabbit skulle få tittelen  “Kongen av piratradio”, en tittel han fremdeles holder. Det som gjør historien så imponerende er at de risikerte sin egen frihet for å få fortalt soldatenes versjon av krigen de kjempet i. Det ble gjort i skjul og studioet var i et horehus i Saigon. Det er en historie om hva man er villig til å gjøre for at en venns død skal ha en mening. Mest av alt er det en historie som bør bli hørt.

En artikkel om Radio First Termer og Dave Rabbit er også en artikkel om Vietnamkrigen. En krig som preget livene til alle unge som vokste opp på 60- og begynnelsen av 70-tallet. Jeg har hørt mange snakke om hvordan krigen påvirket dem. Mange av historiene har likhetstrekk, men samtlige har en egen tvist.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Amerikanske soldater som protesterer mot krigen.

 – It was just a meat grinder, kommer det som et sukk fra Henry Rollins. Jeg hadde stilt han et spørsmål om hva 60-tallets aktivister synes om dagens aktivisme. Spørsmålet blir etterfulgt av stillhet og en spent stemning. Det var nesten så jeg begynte å lure på om jeg hadde ødelagt nachspielet. – Jeg kan forstå at datidens aktivister ser på dagens ungdommer og tenker; “Jævla pyser”. Han ser ned i bordet som er foran han. Jeg veksler et blikk med en svensk journalist med mord i blikket. Jeg vet ikke om han er forbanna fordi jeg har ødelagt stemninga eller om jeg har tråkket han og hans journalistiske integritet på tærne. Heldigvis fortsetter han, – Jeg vokste opp i Wahington D.C som barn og så greiene på tv og det var en opprivende tid. Folk ble drept og ungdommer brøt totalt med familien. Grunnen til at jeg stilte dette spørsmålet til Henry Rollins under Peace and Love-festivalen i 2009, var at jeg snakket med en annen musiker som hadde et litt mer intimt forhold til det som skjedde på 60-tallet. Dennis “Machinegun” Thompson hadde bestemt seg for vie seg fullt til bandet MC5 og droppet ut av universitetet. Han fikk straks innkallingspapirer til militærtjeneste. Dennis Thompson måtte finne en løsning slik at han kunne slippe å avtjene militærtjeneste. Løsningen var å finne i bandets medlemmer som hadde vært gjennom mølla før og visste hva man skulle gjøre for å slippe unna. – Jeg måtte late som jeg var en psykedelisk bøg, lo han, – Det gikk ut på å ikke vaske seg på to uker og ta syre før du stakk til legesjekken. Noe av det viktigste var at hvis de spurte om du var høy, så måtte du svare nei. De kunne nemlig holde deg igjen i 24 timer hvis de mistenkte at du var påvirket.

vietnam

Amerikanske soldater i Vietnam.

Innkallelse til tjeneste kunne være blodige urettferdig. De fattigste ble tatt først, før de innførte et lotterisystem hvor i utgangspunktet alle kunne bli kalt inn. Dette betydde at middelklassen i sterkere grad ble påvirket og det medførte også at motstanden mot krigen ble større. Du var til en viss grad beskyttet som student og hadde en utsettelse på innkalling. Fikk du derimot under C i gjennomsnitt truet kverna. Mange lærere nektet derfor å gi studentene lavere karakterer enn C.  – Under Vietnamkrigen dro du, kommer det kort fra Kim Makki. Hun var datter av en offiser og mens faren var på jobb, delte hun ut illegale aviser. Faren hennes ble senere drept i Vietnam. – I dag er militærtjeneste basert på frivillighet, mens da var det generell innkalling (the draft, journ.anm). Det er en av grunnene til at det var stor motstand mot krigen. Jeg husker hun avsluttet intervjuet med å si – Det var et voldelig tiår PUNKTUM. Ungdommer slo hverandre ihjel.

Dette er bakgrunnen som David Rabbit og Radio First Termer må forstås utifra. Det var et tiår hvor det kunne være veldig spennende å være ung, men også potensielt farlig.

 Meet your host, Dave Rabbit!

DaveRabbitVietnam3

Dave Rabbit i tjeneste.

 Intervjuet med han er noe jeg ikke kommer til å glemme med det første. Jeg hadde helt tilfeldig kommet over han, etter å ha sett ekstramaterialet til dokumentarfilmen Sir No Sir, filmen som tar for seg antikrigsbevegelsen fra soldatenes egne rekker. Jeg så intervjuet med Dave Rabbit og fikk hele historien om Radio First Termer. Jeg fant han på myspace og tok kontakt med han. Jeg regnet med at han ikke kom til å svare, men jommen svarte han dagen derpå. Dette var fremdeles mens han voktet sin identitet og han insisterte derfor på å skype studentradioens studio.

En vinterdag i mars 2010 stod jeg og trippet nervøst mens jeg ventet på at mine nye helt skulle ringe. Plutselig begynner knappen som styrer telefonlinjen å blinke kjapt og rytmisk. Jeg trykker på knappen og intervjuet er i gang. Praten varte i en og en halv time og er til dags dato et av de kuleste intervjuene jeg har gjort.

This program is in living colour and has been rated X by the Vietnam Academy of Maggots. This is Radio First Termer. Operating  on Dave Rabbit’s own freequenzy of 69mhz on your fm-dial. The purpose of this program is to bring vital news, information and hard acid rock music to the first termers and non-reenlisties in the Republic of Vietnam.

 – Jeg meldte meg til tjeneste i flyvåpnet for å slippe unna Vietnam, begynner han jovialt og nervøsiteten min er borte på et blunk, – Jeg hadde fått innkallingspapirer og jeg hadde ikke lyst til å gå på college da, så jeg vervet meg i luftforsvaret.

American_soldier_during_the_Cambodian_Campaign,_reading_the_Stars_and_Stripes

Amerikansk soldat leser Stars and Stripes i felten.

Militæret kan være så jævlig monotont at du kan bli både voldelig og suicidal. Kjedsomheten er noe av grunnen til at Dave meldte seg til tjeneste i Vietnam. – Etter å ha tjenestegjort litt under et år på en base i USA hadde jeg fått nok. Jeg drakk meg drita med noen kompiser og meldte meg frivillig til tjeneste i Vietnam dagen etter. Jeg trodde ikke at jeg måtte reise før et år var gått og plutselig stod jeg der med ordre om å reise innen seksti dager, ler han.

Jeg stiller han et stort spørsmål, men også et spørsmål jeg føler er nødvendig. Hvordan var den generelle oppfatningen av krigen, sett fra soldatenes synspunkt? Han sukker over spørsmålet, men han synes heldigvis ikke det er for dumt. – Det første året jeg var i Vietnam, som var 1968-1969, så snakker vi om en periode hvor Martin Luther King og Robert Kennedy ble drept. Det var mye sinne og mistillit innad i militæret. Grunnen til denne mistilliten var at de som førte krigen ble opphengt i antall drepte fiender (bodycount, journ.anm) og dette ble brukt for å forsvare krigen og måten den ble utført på. Det er mange faktorer som spiller inn her, sier han litt utålmodig, – Jeg må si at det ble verre og verre for hvert år som gikk. Det ble også verre for soldatene å gjøre jobben sin med tanke på det pisspreiket som ble foret dem.

 En disc jockey blir født

Tan_Son_Nhut_Air_Base_during_the_Tet_Offensive

Heller ikke ufarlig å være i luftforsvaret under Vietnamkrigen. Bildet er tatt fra tet-offensiven 1968. Utenfor Tan Son Nhat flybase, Saigon.

 Det kom kjapt frem at dette er en mann som elsker rock, noe som forøvrig er klart bevist i den eneste sendingen som er bevart av Radio First Termer. Texaneren i Dave Rabbit viser en forkjærlighet for bandet Bloodrock, men også Detroit i form av stjernebandet Cactus. Andre band og artister som blir nevnt er Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Santana og Beatles, for å nevne noen. – Jeg var vokalist i et rockeband på high school. På den tiden ble jeg kjent med plateprateren som dekket midtvesten og han kalte seg Jimmy Rabbit. Etter det hadde jeg bare lyst til å bli disc jockey.

JimmyRabbitChuckDunaway

Midtvestens store dj – Jimmy Rabbit.

 Det var derimot noen ganske tragiske omstendigheter som hadde det siste ordet i saken. I slutten av mai 1970 ble flybasen Tan Son Nhat utsatt for et rakettangrep. Romkameraten hans Jim Brookshire ble drept. Dave slapp unna. – Jeg sov dårlig og var rastløs den natta, begynner han rolig, men jeg merker at han rensker halsen og konsentrerer seg om det han skal fortelle, – Jeg skulle på 30 dagers perm og siden jeg var så spent over å få dra hjem og se venner og familie igjen, stakk jeg ned til flystripa tidlig den morgenen. Mens jeg stod der og ventet ble basen utsatt for et rakettangrep. En rakett traff rommet jeg sov i og drepte kameraten min.

JimBrookshireMemorialPhoto

Jim Brookshire

 Det blir stille et øyeblikk mens Dave samler tankene. – Jeg fant Jim livløs, begynner han spakt, – Det var et enormt følelsesladet øyeblikk for meg. Jeg holdt Jims livløse kropp i armene mine og jeg visste at hvis jeg ikke hadde vært så rastløs, så hadde jeg blitt drept også. Å se Jim på den måten gjorde meg fly forbanna. Krigen ble ført på en stutdum måte og markedsført på en helt annen måte for det amerikanske folket, alt dette gjorde meg jævlig sint. Da jeg kom tilbake fra perm, hooket jeg opp med kompisen min Pete Sadler og vi begynte å diskutere hva vi kunne gjøre, for jeg ville ikke at Jims død skulle være forgjeves. Vi bestemte oss for å lage et radioprogram som skulle fortelle sannheten om krigen. Vi skulle spille rock for soldatene, for det ville de ikke få høre noen andre steder og vi skjønte fort at vi ikke kunne gjøre dette på lovlig vis.

Here’s another saying off the latrine walls – If you’re sitting down and reading this, you’re the only motherfucker in the Republic of Vietnam that knows what he’s doing. Here’s another that will cut through your stereo full blast and blow that motherfucker out in the next room. Hendrix! Fire!

 Programmet hadde tre medlemmer som alle opererte under dekknavn; Dave Rabbit var disc jockeyen som gjorde narr av offiserer, bannet og spilte rock. Pete Sadler var studiotekniker og programmets horebukk. Nguyen var kvinnen i trekløveret og var med i sketsjene de laget. Hun var også en av de største bidragsyterne til spalten som programmet er mest kjent for, nemlig høytlesning av skriblerier fra latrineveggene i Vietnam. Mye av materialet ble hentet fra dametoalettet i Røde Kors-bygget i Saigon.

Dave and Pete

De kuleste folka på bakken. Dave Rabbit og Pete Sadler.

 På bakgrunn av musikken de spilte, dopreferansene og harseleringen med offiserer, måtte de finne et sted de kunne sende fra, slik at de ikke ble gjenkjent og heller ikke oppdaget. – Folk sier alltid “Wow, jeg kan ikke tro at dere sendte fra et horehus”, ler han. – Vi hadde ikke så mye valg. Vi kunne ikke sende fra basen fordi studioet måtte være klart da vi ankom og vi måtte ha tilgang til det uten å bli oppdaget og gjenkjent. Jeg kom med forslaget om ha studioet i et horehus og det var da Pete sa at det faktisk kunne fungere. Han var fast invetar på et horehus som lå i et ganske farlig strøk i Saigon og han kjente horemammaen der. Vi brukte flere dager med å forhandle med henne og det som til slutt overbeviste henne var at hun skulle få alt utstyret når vi var ferdige.

 Han blir stille et lite øyeblikk før det ungdommelige overmotet tar tak i en noe og seksti år gammel kropp. – Jeg regnet med at vi ikke kom til å ha mer en tretti sendinger. Jeg regnet med at vi enten måtte ha lagt ned eller var blitt arrestert før vi kom så langt.

Adrien Cronhauer 2

Den virkelige Adrian Cronauer.

 Når det kommer til de to ordene, radio og Vietnam, så tenker mange umiddelbart på filmen Good Morning Vietnam. Her spiller Robin Williams rollen som Adrian Cronauer, en mann som i 1965 kom fra en stasjonering på Kreta til Vietnam. Dave Rabbit forteller meg hvordan det var å leve under sensuren i Vietnam. – Vi hadde bare en radiokanal og det var AFVN (Armed Forces Vietnam Network, journ. anm.) Den var under amerikanske myndigheters kontroll og var under kraftig sensur, så soldatene fikk kun høre det myndighetene tillot dem å høre. Dette gjaldt også musikk. Rock ble ansett som musikk som forherliget narkotika, men det var noen rebeller og Adrian Cronauer var en av dem i 1965.

– Det er derimot en stor forskjell på virkeligheten og det du ser i Good Morning Vietnam, sier han med latter, – Adrian har selv sagt at hvis han bare gjorde en brøkdel av det Robin Williams gjorde, så hadde han blitt fengslet på et blunk.

AFVN 3

AFVN-We are NOT amuzed.

 Dave Rabbit blir kalt ofte kalt kongen av piratradio, men det ble kjapt klart at han ikke var den eneste som gjorde opprør. – Det var mange som risikerte sin egen frihet, både da jeg var der, men også før min tid i Vietnam. Folk som lagde radio på en mye mindre skala, gjennom feltradioer og sånne hjemmelagde løsninger. Du må huske på en ting, sier han med gryende entusiasme, – Sensur var en veldig vanlig ting i Vietnam. Det var vanlig i AFVN, men også gjennom Stars and Stripes (amerikanske styrkers avis, journ.anm). Sensuren gjorde at soldatene skapte sin egen antikrigsbevegelse innenfra og det ble fremskyndet av misinformasjon som kom fra myndighetenes hold. Det nådde et trykkpunkt i 68-69 og det bare ballet på seg etter det. Etterhvert ble My Lai-massakren kjent og forholdene hjemme ble såpass uutholdelige også med Kent State som et eksempel. Mye av det som kom frem gjorde det umulig å fortsette krigen, avslutter Dave, – Det ble til slutt umulig å forvare krigen når sannheten om krigen kom frem fra så mange hold.

 Radio First Termer

Radio First Termer Show Logo RFTV

 Fra horehuset i Saigon kunne Dave, Pete og Nguyen underholde troppene med rock, sketsjer og harselering av offiserer og en av de som fikk gjennomgå mye var kommandaten på basen. – Alle hatet han, begynner Dave, – Han kom fra en trygg plassering hvor han var opptatt av om du kunne sprette mynter på senga og om du kunne se fjeset i de nypussa militærstøvlene. Det er vel og bra hvis du ikke er i en krigssone, men når du faktisk er det, så er det håpløst å drive på sånn, fortsetter han engasjert, – Vi gjorde narr av han hele tiden og det endte opp med at jeg ble hans hatobjekt. Det var også han som gjorde det til sin livs oppgave å finne oss.

Vietnam 09

Pete og Dave. Somewhere in Vietnam.

 As for your questions of what the base commander think’s of me, here are his exact words – If I ever met that sonofabitch I’m gonna walk up to him an hit that motherfucker right square in the goddamn teeth, more than once. Would you think that that’s what the basecommander think’s of me and my nasty ways. Tsk tsk tsk. Fuck you Sir.

Når det kommer til aktivisme og spesielt antikrigsaktivisme, så kan man gå inn i et minefelt, hvor man kan ha vanskeligheter med å ha to tanker i hodet samtidig. Med andre ord at du kan støtte troppene, men være imot krigen. Tar man en titt på podcastsiden til Dave Rabbit så er den fylt opp med sidehenvisninger til veteransider og sider som skal støtte hjemvendte veteraner. Et av kriteriene han også hadde for at vi i det hele tatt skulle ha et intervju, var at vi henviste til veteransidene på programsiden vår. – Vi var egentlig ikke antikrig, men vi var mer anti idioti og imot løgner. Vi sa aldri “Legg ned våpnene. La oss dra hjem. Vi skal ha en fredsmarsj.” – Vi tok realiteten av det som foregikk og gjorde noe morsomt ut av det. Vi gjorde narr av alle. Fra generaler til Lyndon Johnson og Nixon. Der du har noe som kan minne om antikrigssympatier er faktisk det vi har tatt fra latrineveggene i Vietnam.

Vietnam 19-400

Et av horehusene i nærheten av basen.

 Noe av det viktigste var musikken. – Rock er i blodet mitt og det er i blodet til Pete. De ville ikke ha hørt den type musikk noen andre steder. Vi var mest opptatt av å lage et program som var underholdende.

Med tanke på hva programmet tok for seg og hva de fortalte, så ble militære etterforskere satt på saken med å spore de opp. Radio First Termer var derimot mer rustet enn det offiserene kanskje hadde forventet. De hadde mange kontakter blant de etterforskerne som skulle finne dem. – Vi hadde mange venner som egentlig skulle etterforske oss, men som beskyttet oss i stedet, humrer han, – Det vi gjorde fikk offiserene til å se rødt, selv om vi også hadde offiserer som beskyttet oss. Selv om vi ikke var antikrig, så fortalte vi soldatenes versjon av krigen og den versjonen var ikke de øverstkommanderende spesielt begeistret over at ble kjent.

Vietnam 16

Dette skal visstnok være et bilde av en militær etterforsker. En av de som beskyttet Radio First Termer.

 Til slutt så var det deres egen øverstkommanderende som satte den endelige spikeren i kista for programmet. – De kunne ikke forstå hvorfor vi ikke ble tatt. Den eneste grunnen de kunne tenke seg var at vi ble beskyttet på et vis. Derfor ga de etterforskerne et ultimatum. Enten finner dere bråkebøttene i Radio First Termer eller så går vi etter dere. På bakgrunn av dette bestemte jeg meg for å skrinlegge hele greia. Så etter 21 dager med sendinger gikk vi av lufta og så oss aldri tilbake.

 Kultstatus

Vietnam 06

Kjører som om han er i Oppland. Med børsa like ved.

 Selv om de ikke hadde flust av ressurser for hånden, så gjorde gjengen i Radio First Termer god nytte av de kontaktene de knyttet med andre kyndige personer du møter i militærtjeneste. Radioutstyret fikk de smuglet inn og tak på improvisorisk vis. En annen faktor er det at du gjerne vil bli hørt hvis du lager radio og da må du også ha kyndige folk. Dave Rabbit knyttet bånd til de gutta som hadde ansvaret med å få signalet til AFVN hørt gjennom Vietnam og siden det er snakk om et langstrakt land, så brukte man mikrobølgeantennene på radartårnene rundt omrking i Vietnam som releestasjoner. – Vi hadde egne sikre fjelltopper og åsrygger. På toppen av de hadde vi radartårn. De gutta sørget for at signalet vårt gikk fra radartårn til radartårn. I likhet med signalet til AFVN, ble vi hørt så langt nord som Hanoi. Signalet vårt ble også hørt i Laos og Kambodsja.

Instant request line. Spencer Davis Group – I’m a man. This is a dedication to the United States Army. Army Sucks! That was called in by General Creighton W Abrams.

Takket være hjelpen fra radiogutta fikk soldatene tilgang til Radio First Termer og mange gjorde opptak av det de hørte, men som tidligere nevnt så er det kun opptaket av én sending som har overlevd og er tilgjengelig for oss. Han hadde derimot fått noen indikasjoner på at han hadde kultstatus, men hvor stor den var visste han ikke før han skulle hjelpe sønnen sin med en skoleoppgave om Vietnamkrigen i 2006. – Jeg kom over en side som var laget av Will Snyder. Her kunne du få tak i den eneste sendingen som har overlevd tidens tann. Det var også sidehenvisninger til veteransider og jeg ble helt overveldet av det hele. Will hadde opprettet siden i 1995 og siden den gangen har han fått tusenvis av e-poster. Det var mange som hadde hørt den sendingen mens de var stasjonert i England eller i Tyskland. Det andre som var interessant var at mange av de hadde lagd en kopi og spredte den til ti av sine venner. På bakgrunn av de tallene, så tror jeg ikke at jeg tar i hvis jeg sier at opptaket av den sendingen har blitt hørt 23 millioner ganger.

Dave Rabbit rules

Dave Rabbit på sine eldre dager. Dette er fra en sending han hadde for soldater i Irak og Afghanistan i 2006.

 Intervjuet var over og han ga meg skryt for det arbeidet jeg hadde gjort med intervjuet og han la det også ut på sin egen podcast side. Etter det hadde vi ikke noen særlig kontakt. Jeg ble først klar over hans bortgang mens jeg dekket Roskilde i 2013. Han hadde gått bort året før. Jeg ble litt overrasket over at jeg ikke hadde fått det med meg. Jeg kjente ikke mannen, så jeg følte verken sorg eller savn. David Deelay JR eller David Rabbit, hva enn du vil kalle han, var en mann som jeg respekterte høyt. Han skapte et kult program som det fremdeles er tøft å høre på. Selv om mye av det det de sier er i ånd av ungdommelig bravado og udødlighet, så er det også et vitne om integritet og medmennesklighet. Å stå imot et så stort og kvelende system som det jeg innbiller meg det amerikanske forsvaret kan være, vitner ikke bare om at du har fått nok av pisspreiket som komme ovenfra og ned. Det vitner også om et enestående mot.

 

RIP Dave Rabbit

 Skrevet av Knut Gigstad

Lenke til Will Snyders tributside til Radio Frist Termer. Her kan du høre sendingen i sin helthet.

http://www.ibiblio.org/jwsnyder/rft/rft.html