Julen er den store familiehøytiden. At noen skulle trenge seg inn og volde deg skade er noe som er utenkelig for de aller fleste. Man får en klump i halsen og kjenner lysten til å gråte når man hører om familiefyll, at barnevernet kommer og henter et barn på juleaften og vold som får et dødelig utfall i hjemmet. Hva ville du gjort hvis privatlivets trygge vegger ble knust av en psykotisk drapsmann som sakte, men sikkert dreper dine venner? Dette er premisset for filmen Black Christmas, en av de første slasherfilmene som har blitt laget.

Handlingen

Filmen har gått under andre navn som Silent Night, Evil Night og Stranger In The House og er en uavhengig skrekkfilm av Kanadisk opprinnelse. Regissøren er Bob Clark som også laget en remake av filmen i 2006, som vektlegger en god del mer grafiske detaljer og gore. Handlingen er ikke ukjent domene for de mer typiske slasherfilmene, men det er også et psykologisk element som gjør filmen mer lik Psycho enn Halloween.

black_christmas - girls

Pappa er på tråden igjen. Han vil at jeg skal ta på julepølsa hans

Det er julefest i et studenthus for kvinnelige studenter. Det er mye alkohol med i bildet og de skikkelsene du er vant til å se bli kverka i en slik type film er alle tilstede. Det vil selvsagt si hora, jomfruen, nerden og heltinnen. De blir oppringt av det de tror er en enkel, men pervertert sjel som de kaller «The moaner». De begynner å svare og fornærme stønneren på den andre enden, og samtalen blir brutt med et – I’m going to kill you. Premisset er satt, og den kvinnelige studentforeningen blir umiddelbart utsatt for en drøy homeinvasion. Morderen tar nemlig opp residens på deres loft.

En etter en dreper han de stakkars studentinnene og tar de med til loftet. Han lokker de til seg med å etterligne husets jammrende katt og å etterligne andre lyder. De blir kvalt, stukket i hjel og kvestet. Han terroriserer de andre studentinnene med sine telefonopprigninger som blir mer og mer forstyrrende og ekle.

large-black-christmas-74-blu-ray4

Vil du at din kjære skal bli en permanent del av loftet? Ring Bohus.

Det er for en hver besøkende en ekkel stemning over huset som er løst enestående takket være et usedvanlig jævlig soundtrack. Det er også et spørsmål om hvem morderen er. Er det en ukjent sicko eller er det en av kjærestene? Dette spørsmålet blir hengende over filmen til dens endelige konklusjon, hvor politiet greier å spore oppringningen til det samme huset de bor i.

Less is more

Dette er en kanadisk uavhengig film og derfor har de benyttet seg av relativt enkle, men effektive grep for å skremme vannet av seeren. Det sies at soundtacket ble komponert ved at komponisten festet gafler på pianostrenger for å gi en effektiv og skremmende effekt og dette soundtracket er det du hører når noen entrer huset, om det så er studentene eller andre besøkende. Det er ikke bare det som gjør filmen unik.

Black Christmas 11

Spis RIBBE!!

Det er et krasj mellom foreldregenerasjonen og studentene. Huset er fylt med hippie-plakater og annen staffasje som får de gamle grinebiterne til å grøsse. Dette gjør filmen litt mer interessant enn den typiske slasherfilmen, hvor det spilles på sex i Guds frie natur og hvor ofrene er så enkle å drepe at du kan gjøre det med en trådløs telefon. Det spilles på sex i filmen, men det er ikke gjort på en så forutsigbar måte som det ofte gjør i slike filmer. Det løses for eksempel med at den alkoholiserte studentinnen Barb Coard (Margot Kidder) kommer med spydigheter av seksuell art og at hun fornærmer en enkel politimann med sine spydigheter. Et annet eksempel er at heltinnen Jess Bradford (Olivia Hussey) er gravid og ønsker abort, noe kjæresten motsetter seg. Dette er med på å utvikle plottet og å sette et spørsmålstegn over morderens identitet. Kjæresten utdanner seg til å bli klassisk pianist og er ikke ukjent med voldsomme utbrudd, og nyheten om kjærestens graviditet gjør at han styrker på avgangseksamen til et musikkonservatorie. Det som kan bli mangelfullt er bakgrunnshistorien til morderen, men du får hint og du kan danne ditt eget bilde, i stedet for å få det tegnet og forklart.

I likhet med andre filmer fra 70-tallet, så er det ikke gore som er hovedfokuset. Det er den ekle stemningen og det fantastiske soundtracket. Dette gjør studenthuset til en dødens skueplass og det skal mye til for å ikke bli engasjert, med mindre du på død og liv vil ha alt i skarpe bilder og moderne sjargong. Filmen har også tatt inspirasjon av en rekke mord som faktisk skjedde i Quebec på 70-tallet, men fans har også spekulert i om handlingen er basert på den urbane myten the babysitter and the man upstairs. 

sicko_black christmas

Det altseende brunøyet,

Dette gjør det kanskje mer virkelighetsnært, men det er først og fremst vektlegging av stemning, og ikke det altfor opplagte som gjør denne skrekkfilmen til et mesterverk. Hvis du er lei av Disney, så kan du få en alternativ og en mer nervepirrende jul med Black Christmas. Se den originale, ellers dreper ruzt deg.

Av Knut Gigstad