Den lille manns kamp.

the yes men 2Så var det endelig tilbake: The Yes Men. De har underholdt oss tidligere med to kreative krumspring av noen dokumentarer. De kapret våre hjerte med å representere WTO i ”The Yes Men” (2003) der ideen om å fjernstyre fremmedarbeidere i en slags slaverelasjon ble lansert under et foredrag for en intetanende gjeng finner i Tampere. Klimaks under presentasjon er den moderne bedriftseierens kostymedrakt i gull bestående av en oppblåsbar fallos som gir bedriftseieren mulighet til å overvåke arbeidere via sitt eget lem. Så her er det mange lag satire og symbolikk. I ”The Yes Men Fix the World” (2009) var det ekle profitører etter katastrofeorkanen Katharina som ble latterliggjort. Årets ”The Yes Men are Revolting” er viet klimaskeptikerne.

Her blir vi fortsatt sugd inn i falske pressekonferanser og annen absurd preformance fra satirikerne Igor Vamos og Jacques Servin. Mye av den samme taktikken brukes også i denne dokumentaren der våre hverdagshelter utgir seg for å representere ulike store organisasjoner og står i samme sammenheng for offentlig radikale skifter i agenda og filosofi. Det at de fortsatt kan kunsten å trekke ut ideer til det pinlig komiske og at publikum fortsatt er lydhøre er dypt fascinerende. Jeg håper en og annen Frp-er satt dieselmotoren til avkjøling etter denne oppkvikkeren.

Deres særegne talent for pranks gjør at de kan marsjere helt inn i næringslivets innerste sirkler og avsløre mye av hykleriet og taskenspillet. Vamos og Servin er knall gode aktivister som er underholdende å følge og som ved kreativitet får fram poengene sine på sjelløse byråkraters bekostning.

Av Sjur Aaserud

biff logo