Denne filmen er sexy. Skittenpen, intens og aggressiv som få, vil den sluke deg opp og spytte deg ut. Like ukomfortabel som en første date, og minst like neglebitende. Den vekker assosiasjoner til klamme hender, sigarettrøyk og knallrød lipgloss, samtidig som den har både hjerne og hjerte.

The Loved Ones har blitt sammenlignet med Sixteen Candles og Wolf Creek. Det er nesten riktig. Tenk deg tenåringsangst med tenner og ond humor; en helt forferdelig, men fantastisk «one night stand», som vil holde deg våken om natten i mange dager fremover!

Brent har det jævlig. Han har mistet faren sin i en bilulykke hvor han selv satt bak rattet. På grunn av dette plages han av samvittighetskvaler, depresjon og selvmordstanker. Han er distansert fra alle personene rundt seg inkludert sin mor og kjæresten som prøver å holde ham sammen, samtidig har han blitt stadig mer utilgjengelig og selvdestruktiv. På toppen av dette er ting iferd med å bli mye, mye verre. Skolens gråe mus, Lola, har nettopp bedt ham med på skoleballet. Han takker pent nei og går derifra, men, desverre for ham, er både Lola og faren hennes morderiske psykopater og det Lola vil ha, skal Lola få.

The Loved Ones

Regissøren bak filmen skal ha sagt i et intervju; «If you don’t care, you don’t scare!»; noe altfor få regissører ser ut til å forstå. Innsatsen må være høy og karakterene bunnsolide skal man la seg rive med av det som foregår. The Loved Ones er en intens film, ikke fordi den er så voldelig men fordi man bryr seg om hva som skjer med Brent. Dette er ikke en endimensjonal karakter, men føles mer ut som en ordentlig person. En føkka opp og emosjonelt ødelagt person, men likefullt en person du investerer deg i. The Loved Ones en følelsesmessig berg-og-dal-bane-tur, som får deg til å bry deg om hva som skjer, for så å bruke dette imot deg. Når vondt blir verre og situasjonen eskalerer er det ikke volden eller sjokket som holder deg på pinebenken, men ønsket om at fyren skal overleve natten.

bilde3

Etter å ha blitt kidnappet av Lola sin far, blir Brent bundet fast i leiligheten deres, og hva som følger er en natt fylt med fysisk og psykisk tortur. Lola har forvanldet hjemmet sitt til et sykt vrengbilde av et skoleball, full av discokuler, ballonger og konfetti. Tenk deg den karnivalske stilen til filmer som TCM2 og House of 1000 Corpses, men med den estetiske sansen til en hormonell tenåring. Filmen har de samme fargenyansene til Pretty In Pink hvis den var kjørt gjennom Instagram. Men hvis du forventer deg noe søtt og harmløst så er ikke dette filmen for deg, for dette blir riktig så brutalt.

bilde4

I andre hender ville dette vært torture porn, noe jeg har lite interesse for. Heldigvis er ikke fokuset for The Loved Ones på kald, metodisk tortur. Dette er i det store og hele historien om en fyr som befinner seg på kanten av stupet, og som lærer seg å kjempe tilbake. Brent må ta et oppgjør med sine egne demoner, slik at han kan finne styrken i seg selv til å flykte fra pastell-helvete før det er for sent. Det sagt dette er ingen feel-good familiefilm, og absolutt ikke en date-movie (stol på meg, jeg snakker av erfaring!). Det er spesielt en scene, og du vet hvilken jeg snakker om når du ser den, som er så sinnsvakt intens og hyperrealistisk at du mest sannsynlig vil ha et sterkt ønske om å spole forbi.

bilde5

Men en god protagonist er ingenting uten en god antagonist. 12_the_loved_ones_042012Heldigvis har vi fått Lola Stone, den mest severdige og ikoniske skurken siden Freddy Krueger og Jason! Jeg tror rett og slett jeg er litt forelska. Denne dama er snooker-loopy og balanserer mellom søt og uskyldig og riv ruskende gal på en dypt engasjerende måte. Med rosa kjole, papirhatt og de beste linjene i filmen («naaw, it’s crying») eier hun hver eneste scene hun er med i. De som klager på for få interessante kvinnelige karakterer i film, for få gode skurker eller generelt for få fascinerende rolleprestasjoner må se The Loved Ones. Det er sjeldent selv i store Hollywood-produksjoner å se sterke rolletolkninger, men i mindre filmer slik som denne, hvor man forventer at noen av skuespillerne skal være litt stive, er det desto mer imponerende når det ikke er et ensete svakt ledd på den siden av kameraet.

bilde6

De to som må nevnes er Xavier Samuel (Brent) og Robin McLeavy (Lola). Samuel er troverdig, og klarer samtidig å spille på et stort register av følelser, noe som er svært godt gjort siden han er stum i mesteparten av filmen. Mens han holder filmen godt planta på jorda, og portretterer Brent som en helt normal omdog litt skada person, er McLeavy sin tolkning den strake motsetning. Med en energi og manisk karisma som er enormt fengende går hun fra uskyldig og hviskende til ond og kaklende, til forførende og manipulerende på null komma svisj! Samtidig ser det ut som hun har hatt det gøy med karakteren sin, noe som lyser godt igjennom. Jeg kunne skrevet en hel side til om karakterene i filmen (spesielt John Brumpton som Lolas far), siden alle er både gjennomtenkte og godt spilt.

Like interessant er den merkelige symmetrien i film. Vi følger primært Brent og Lola, men av og til hopper filmen vekk fra hovedhandlingen over til historien om en venn av Brent som er på skoleball med en ganske intens emo-dame. Dette kan virke litt malplassert, men gjør masse for at filmen ikke blir altfor mørk og tung, og pumper inn litt forløsende humor en gang i blant. Samtidig knyttes dette etterhvert til resten av filmen, og understreker den overhengende tematikken om sorg og tap, og hva det gjør med folk. Dermed skaper man en helhet som er ganske tilfredsstillende når man senere skal sette seg ned å fordøye inntrykket av filmen.

The Loved Ones er ikke for alle. Men hvis du elsker skrekkfilm og har lyst til å se noe som setter en forfriskende vri på en støvete sjanger, en film som er full av interessante tvister, gode figurer, humor og hjerte, så er dette filmen du har ventet på! Filmen som kom ut i 2010, har slitt et par år med å få en distribusjonsavtale, og ble først sluppet i Amerika i fjor. Derfor er den for tiden ikke tilgjengelig på norske sider, men er å finne på amazon eller playcom (eller du kan slumme rundt i piratbukta og sikkert finne den der også).

Av: Andre Jørgensen

bilde7