KAR088-krakow-amaran_booklet.inddKraków har akkurat sluppet sin tredje fullengder på Dark Essence Records. Bandet spiller det som vel må kunne puttes i post-metal-sjangeren, en subsjanger som kjennetegnes av tung og atmosfærisk metall gjerne krydret med eksperimentelle elementer. Band som Neurosis og Isis regnes som noen av de mer toneangivende innen feltet.

Albumet  starer med «Luminatus» som begynner rolig men blir veldig doomete i hovedpartiet og går rett over til «Atom» som har et mer tradisjonelt rockesound ispedd stonerriffing. videre kommer den industrielle og aggressive «genesis» som blir etterfulgt av den mer psykedeliske og svevende  «vitriol».

Instrumentallåten «Pendulum» representerer det eneste problemet jeg har med dette albumet. Det bygges stadig opp til noe i låtene men stadig føler jeg ikke forløsningen helt kommer innen låtene er over. Men props for trekkspillet!

Nest siste låt, «Of Earth», er albumets lengste låt og undertegnedes klare favoritt. Den starter i ganske enkel gitardroning ala gammel Earth men blir mørkere og ondere ettervert som man kommer lenger ut i låten.

Om «Of earth» er den skumleste låten på skiven så er sistesporet «Ten silent circles» den triveligste. Låten starter rolig med lett gitarspill som blir tyngre først på slutten av låten sammen med en stilig ren/skrikevokalmiks.

Alt i alt syns jeg «Amaran» er et stemningsfullt album med en fin blanding av variasjon og rød tråd. I forhold til den forrige fullengderen «Diin» er det mye mer som skjer i lydbildet. Bak riffene er det lagt på effekter og instrumenter som maler stemningen enda sterkere. Dette fungerer veldig godt og er et klart løft. Men jeg syns som tidligere nevnt at flere av låtene bygger opp til noe som ikke helt blir innfridd. Jeg tror en del av materiale hadde passet meg mer med litt mer tyngde og er derfor spent på å få med meg Kraków live ved nærmeste anledning.

Av Audun Tvetene Sæter

Les intervju med Krakow HER!

Amaran er ute på Dark Essence Records. Kan høres på  Spotify, kjøpes på Apollon, Big Dipper og Platekompaniet!