Ruzt gir deg den absolutt beste 2013-lista!

I store redaksjoner lager de topp-lister basert på journalistenes poenggivning. Ruzt har en såpass liten redaksjon, at vi bestemte oss for å nominere fem plater hver når vi skulle lage vår aller første «Årets beste»-liste. Så fem av disse har Knut bestemt, og fem har Håvard bestemt. Siden det er Håvard, som selvutnevnt übersjefsredaktør, som skriver dette, blir lista også demokratisk på mine premisser. Min favoritt havner altså øverst. Sorry Knut!

Her kommer lista, 100 prosent subjektiv, som musikkritikk som regel er!

10. Nails – Abandon All Life

abandonalllife-300x300Okay, metal med mye crust i seg har i mange henseender blitt en slags formel å følge for en del nye undergrunnsband. Reglen gjelder forsåvidt for enkelte selskap også, bare se på noen av de nye bandene på Candlelight f.eks. Nails er for meg det bandet som greier å perfeksjonere det soundet best og det er derfor de blir nevnt på denne listen. Du kan med trygghet sjekke ut ep’ene deres også. Det blåser av deg øra.

Lytt på Spotify: Nails – Abandon All Life

9. Suede – Bloodsports

Bloodsports_album_coverJeg kasta meg på britpopbølgen da Oasis slapp Definitely Maybe i 1994, men Suede hørte jeg ikke så mye på da jeg var 12. Først de siste årene har jeg begynt å høre på Brett Andersen og co, og nå er jeg plutselig fan, tjue år for sent. Men at deres 2013-comeback hører til høydepunktene i diskografien deres, behøver man ikke å være erfaren Suede-fan for å høre. Klassisk melankolsk britisk rock i Bowie-tradisjon, melodiøst, pompøst, og mørkt med små glimt av positivisme. Kanskje litt for mange ballader på slutten, men faen heller, er det noen som får lov må det være Suede. Og Aerosmith.

Lytt på Spotify: Suede – Bloodsports

8. Ghost – Infestissumam

ghostBandet perfeksjonerer sitt sound ytterligere. Det har kanskje blitt mer poppa, men som amerikanerene sier – You can’t argue with sucsess. De kan like så godt legge til – You can’t argue with good tunes, sound and musicianship.

Lytt på Spotify: Ghost B.C. – Infestissumam

 

 

7. Deep Purple – Now What?!

Deep-Purple1Sjuendeplassen går også til et comebackband. Selv om DP har turnert og gitt ut plater relativt jevnt de siste 20 åra, så har de ikke gitt ut en plate med så høy kvalitet på nesten 40 år! Now What?! byr på klassiske Purple-riff, og savnet etter Jon Lord er mindre nå enn på de to forrige DP-albumene. Til tross for at snittalderen på bandmedlemmene er hundreogskilpadde, er Now What?! et friskt pust av furunålskamfer i 2013s rockekatalog.

Lytt på Spotify: Deep Purple – Now What ?!

6. Exhumed – Necrocracy

ExhumedDø-metalbandet fra San Francisco bør være kjent for de aller fleste som liker sjangeren. De har ikke endret noe stil og de spiller på det gamle og trygge innen kjapphet og gore, men denne gangen har det litt tydeligere fokus og teft. Ypperlig!

Lytt på Spotify: Exhumed – Necrocracy

 

 

 

5. Bushmans’s Revenge – Electric Komle LIVE!

electric komleBushman’s Revenge påstår at de er et progband, eller enda verre, JAZZ!, men jeg nekter å innfinne meg i det. Bushman’s rocker balle, og skremmer løstenna ut av bestemora di! Med låttitler som Kill Your Jitterbug Darlings, No More Dead Bodies For Daddy Tonight, Kugeln Und Kraut og Hent Tollekniven Ivar, Det Har Stranda En Hval, burde Spellemannsprisen ha oppretta en egen kategori for «Beste låttittel». Dette hardtsparkende orkesteret gav også ut plata Thou Shalt Boogie! på senhøsten, men det er denne livplata som rocker mest hardest!

Lytt på Soundcloud: https://soundcloud.com/experimedia/bushmans-revenge-electric

4. Fidlar – Fidlar

FidlarBandnavnet står for «fuck it dog, life’s a risk», og det representerer soundet til det ypperste. De er innenfor punk, hardcore, rock og støy. De er faktisk innom pop noen ganger. Bandet synger om å feste, pule og å ta dop. De svinger som bare faen og du er nødt til å sjekke de ut. Hvis ikke har du ikke sjel.

Lytt på Spotify: FIDLAR – FIDLAR

 

3. David Bowie – The Next Day

The-Next-DayThe Next Day er årets aller beste combackplate i verden noensinne ever! Musikken er selvfølgelig aldeles helt perfekt, og er noe av det beste vår bleke britiske venn noensinne har laga. Men også musikkvideoene, platecoveret (ja, det er genialt, hold kjeft hvis du mener noe annet), og hele opplegget rundt utgivelsen er intet annet enn genistreker på rekke og rad. Det store spørsmålet er selvfølgelig om dette var et siste blaff av storhet, eller starten på en ny, produktiv periode for hertugen av glamrock.

Lytt på Spotify: David Bowie – The Next Day Extra

2. SubRosa – More Constant Than The Gods

SubrosaBandet fra Salt Lake City imponerte meg først i 2011 med albumet No Help For The Mighty Ones. Albumet har en deprimerende, men også søt klang når tunge rock- og seige doom-rytmer blir kombinert med fiolin, og det er det som er ganske unikt med bandet. More Constant Than the Gods viser bandet med ekstremt stort fokus og ikke minst glimrende låter. Mildt som et lam noen ganger og sint som en lausunge på farsdagen i andre tilfeller.

Lytt på bandcamp: http://subrosausa.bandcamp.com/

1. Atlanter – Vidde

Atlanter-Vidde-300x300Jeg har nevnt det før, og sier det igjen; Jeg burde kanskje ha erklært meg selv inhabil, siden Atlanter er gode venner av meg, men jeg klarer ikke å la være å uttrykke min overstadige begeistring for denne gjengen. Vidde er uten tvil årets beste album, uansett sjanger, og Atlanter er årets band, på scenen, på plate og som intervjuobjekt. Musikken er vill og gal, hemningsløst leken, og tar deg til helvete og tilbake på en god dag. Kall det hva du vil, viddeblues, alt-kraut, psykedelisk prog, jeg driter i det, for det rocker uansett, ja riktig, balle! 

Lytt på Spotify: Atlanter – Vidde

1 Kommentar

  1. Fikk med Fidlar i at least.
    Deux points.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*

© 2018 Ruzt.no

Theme by Anders NorenUp ↑